вівторок, 16 жовтня 2018 13:29

"Дітки" викликали справжню агресію" - Сергій Братков розповів про свої проекти

За 85 тис євро перепродали на Віденському ярмарку фотосерію "Якби я був німцем". Це - найдорожча робота українсько-россійського художника Сергія Браткова. Створив її разом з Борисом Михайловим і Сергієм Солонським.

В інтерв'ю Gazeta.ua художник розказав про свої виставки і нереалізовані проекти.

"Серія "Дітки" викликала у деяких глядачів справжню агресію: вважали, що

це педофілія. Фотографував на замовлення дитячого рекламного агентста. Діти були одягнені, але батьки їх дещо перефарбували: старалися, щоб виглядали постарше і швидше увійшли в цей бізнес. Я помітив це, щось дозняв і вийшла історія. Зараз тиражі зберігаються в кількох музеях", - поділився Сергій Братков.

Автор: Сергій Братков
   Соня з серії "Дітки"
Соня з серії "Дітки"

Він пригадав, як 2006 року в брюссельському пааці мистецтв BOZAR в рамках експозиції "Російський авангард ХХ століття" йому запропонували зробити виставку у вестибюлі палацу.

"Приїжджаю, дивлюся на приміщення і відразу виникають асоціації з московським метро: мармур, колони, під високою стелею ніші в стінах. Запропонував в цих нішах розмістити назви станцій метро, ​​на яких сталися теракти, а на "платформі" встановити сітілайти із зображенням омонівців у вогні. По приїзду в Москву почалися дзвінки: "Не треба про теракти. Може, подумаєш про щось інше? "-"Ні, я хочу це" - "Ну, хоча б прибери омонівців". Я відмовився. "Тоді виставки може і не бути ". Після візиту президента мою виставку бельгійці все-таки відкрили, але без мене", - сказав він.

На пленері в Бірючому художник зробив фотографію - чорний нафтовий дим, який застилає небо. "Привидився напис "Сьогодні був підірваний нафтопровід "Дружба". І

звідки така ідея взялася? У далекому 2007 ніякою війною ще й не пахло", - каже Братков.

2014 року Сергій кілька разів приїжджав до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шукав нерухомість - побачив кураж" - відкрилася наймаштабніша інсталяція в Україні

"Уявив, як наклеюю фотографії барикад на залізо, а потім пробиваю їх як консервну банку. Ніби зруйнована гребля, підірваний німцями Днепрогес. Мені стало не по собі. Революційний час, а я роблю прорвані барикади? Транслююю пораженство? Не став слухати інтуїцію і сховав фотографії в стіл. Сьогодні до цього повертатися вже пізно", - зауважив художник.

Повне інтерв'ю Сергія Браткова читайте у свіжому номері журналу "Країна".

Сергій Братков народився в Харкові. Із 2000 року працює в Москві. Створює фотосерії, відеороботи, інсталяції, перформанси. Входить до п'яти найуспішніших вітчизняних художників. Роботи знаходяться у приватних колекціях і музеях Бельгії, Іспанії, Італії, США.

Зараз ви читаєте новину «"Дітки" викликали справжню агресію" - Сергій Братков розповів про свої проекти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі