пʼятниця, 18 травня 2012 11:27

Британське телебачення покаже фільм про українських безхатченків

Британське телебачення покаже фільм про українських безхатченків
Фото: ekonom-ua.org.ua

На екрани британського телебачення сьогодні вийде документальний фільм "Світ, про який не повідомляють: підлітки, що живуть в підземеллях". Автор фільму - британський журналіст і письменник Марсель Теру - розповідає про свої зустрічі з київськими безпритульними.

17-річний Сергій привів його до свого "будинку" - технічного підвалу житлового будинку. Темнота, брудні матраци, їжа зі смітника, підлога усипана порожніми тюбиками від клею, - розповідає автор на сторінках The Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безпритульним заборонили працювати на ринках

В Україні таких, як Сергій, називають "соціальними сиротами": батьки живі, але не в змозі подбати про дитину. За даними автора, ніхто не знає, скільки в Україні безпритульників - ймовірно, десятки тисяч. Цифра ЮНІСЕФ - близько 100 тис., але в це число включені й діти, які все ж мають дах над головою.

Микола Кулеба, керівник служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації, сказав в інтерв'ю автору, що на вулицях Києва живуть не більше 10-15 дітей і підлітків молодше 18 років: "інакше я б про це знав". Теру у відповідь перерахував не менше 11 неповнолітніх безпритульних, з якими встиг познайомитися за два тижні.

"Можливо, вони вам збрехали - сказали, що вони неповнолітні, щоб викликати жалість", - заперечив Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бомжі не дочекалися покращення життя від Януковича

Медики кажуть, що серед обстежуваних безпритульних часто зустрічаються венеричні хвороби, а майже в 10% випадків - ВІЛ. 17-річна Оксана каже, що заразилася, коли жила на вулиці і її згвалтували. Чи отримає вона доступ до антиретровірусних препаратів? - запитує автор. І зазначає: "на практиці треба давати хабарі або "робити пожертвування", коли звертаєшся до лікаря, а також оплачувати ліки для себе". До того ж в Україні зберігається радянська паспортна система. Теоретично штамп про реєстрацію не повинен впливати на працевлаштування або доступ до медичних послуг, але в реальності "без бумажки ти букашка", - цитує автор радянську приказку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У підземному колекторі столиці згоріли безпритульні

Україна витрачає колосальні гроші на підготовку до Євро-2012: наприклад, реконструкція Олімпійського стадіону в Києві обійшлася в $ 700 млн.

Леонід Крисов, директор одного з центрів, які допомагають безпритульним, поскаржився, що не зміг дістати квитки на матчі.

"Але діти сказали, щоб я не хвилювався - вони знають теплотрасу, по якій можна пробратися на стадіон", - додає він.

Зараз ви читаєте новину «Британське телебачення покаже фільм про українських безхатченків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі