пʼятниця, 01 лютого 2019 11:20

Бійці Нацгвардії знялися в історичному фільмі "Крути 1918"
12

Прем'єра історичного екшену "Крути 1918" у Львові
Фото: Ольга Васьків
Прем'єра історичного екшену "Крути 1918" у Львові
Прем'єра історичного екшену "Крути 1918" у Львові
Прем'єра історичного екшену "Крути 1918" у Львові
Прем'єра історичного екшену "Крути 1918" у Львові

Відразу після прем'єри у Києві у 31 січня у львівському кінопалаці відбулась прем'єра фільму "Крути 1918". Презентувати фільм приїхала уся знімальна група разом із акторами. Подивитися стрічку запросили військових, ветеранів війни та усіх акторів, які брали участь у зйомках.

Стрічка "Крути 1918" присвячена трагічній для України події – 100-річчю бою під Крутами, де близько 400 студентів і юнкерів протистояли 4-тис. червоногвардійській армії та зазнали втрат.

За сюжетом, 2 братів, Андрій (Євген Ламах) і Олекса - (Андрій Федінчик) закохані в подругу дитинства Софію (Надія Коверська). Більшовики підступають до Києва, УНР обороняється. Молоді люди змушені розлучитися. Андрій Савицький із товаришами їде захищати Крути. Олекса виконує завдання батька-генерала. У фільмі є історичні персонажі - Симон Петлюра - грає Дмитро Ступка, Михайло Грушевський - Сергій Дзялик, Аверкій Гончаренко - Олексій Тритенко, Михайло Муравйов (Віталій Салій). У цілому, за словами режисера, у зйомках було задіяно близько 1,5 тис. людей, у тому числі 150 бійців Національної гвардії України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Крути були перемогою українців

Проект цього художнього фільму, який на етапі розробки називався "Крути 1918. Захист", став одним із переможців 9 конкурсного відбору Держкіно у сесії ігрових тематичних фільмів.

Виконавиця головної жіночої ролі Надія Коверська, каже, що її Софія – збірний образ усіх українських дівчат, які жили на початку ХХ ст.

Зйомки стрічки "Крути 1918" відбувалися в Києві та Київській області, а також у Межигір'ї (резиденції колишнього президента Януковича), де було відтворено французькі локації (репортаж зі знімального майданчику дивіться на "Відеотеці"). Станцію Крути, що розташована в Чернігівській області, знімали в селі Сигнаївка на Черкащині. У зйомках було задіяли близько 2 тис. одиниць зброї.

Більшість зйомок відбувалася на вулиці в жовтні-грудні 2017-го, а знімальні зміни могли тривати близько 12 год.

"Було насправді дуже холодно. Сльози замерзали на обличчі. Найважче - сцени боїв у полі. Температура було -20 а то і більше. А ми - у костюмах - пальтах, валянках, із холодною зброєю в руках. Але вдалося відтворити усе, що було тоді - 100 років тому була така сама люта зима, але це вже було не кіно а справжнє життя", - каже Євген Ламах.

Бюджет фільму склав 52 млн грн, половину виділили Держкіно. У широкий кінопрокат стрічка вийде 7 лютого 2019-го.

Пам'ять про Крути повернулася в Україну з відновленням незалежності 1991-го. Але протягом 2 десятиліть бій згадували як поразку. Оборонці станції загинули. Більшовики продовжили наступ на Київ. Для більшої драматизації суттєво завищували кількість українських втрат. Понижували вік бійців, їхні військові навички.

Зараз ви читаєте новину «Бійці Нацгвардії знялися в історичному фільмі "Крути 1918"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі