вівторок, 15 березня 2011 17:40

Балетний конкурс імені Лифаря переїхав у Донецьк зі столиці

Балетний конкурс імені Лифаря переїхав у Донецьк зі столиці

З 27 березня по 2 квітня у Донецьку проходитиме 7-й конкурс балету імені Сержа Лифаря. Раніше його проводили раз на два роки у Києві, востаннє — в 2006-му.

"Важко сказати, чому конкретно перервалося проведення конкурсу. Його генератором і натхненником був мистецтвознавець Юрій Станішевський (конкурс започатковано 1994-го — ред.). На жаль, він пішов з життя і в ті останні роки йому було важко підняти всіх на те, щоб провести наступний конкурс. В постанові Кабміну 1996 року написано, що конкурс проходить в Україні. Підкреслюю, не в Києві, один раз на два-три роки. Тобто організатори слідують тій старій постанові", - розповів директор київської академії танцю ім. Сержа Лифаря Андрій Лягущенко.

Відродження конкурсу ініціював художній керівник Донецького театру опери та балету Вадим Писарєв. Торік він зустрівся із міністром культури Михайлом Кулиняком і запропонував організувати змагання в Донецьку.

"Все своє життя я присвятив класичному балету і мені не байдужа його доля. Головне, що він проходитиме в Донецьку, в тому місті, де я народився. Відкриття конкурсу присвячено 120-річному ювілею композитора Сергія Прокоф'єва, який народився на Донеччині. Саме на замовлення Сержа Лифаря Прокоф'єв написав музику до знаменитого балету "На Дніпрі", - сказав Писарєв.

В конкурсі візьме участь 163 учасника із 16 країн. Змагатимуться в номінаціях "артист балету" і "хореограф". $110 тис. для виплат нагород Писарєв надасть із власного благодійного фонду.

"Ми підняли конкурс на дуже високий рівень. Невипадково у нас на сьогоднішній день найбільші грошові премії в світі. Гран-прі становить двадцять тисяч доларів. Також третій тур проходитиме з великим оркестром. Та людина, яка пройде до цього туру, матиме можливість вийти і станцювати із оркестром, може, вперше в своєму житті", - зазначив він.

Зараз ви читаєте новину «Балетний конкурс імені Лифаря переїхав у Донецьк зі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі