пʼятниця, 26 березня 2021 18:07

5 документальних фільмів, які варто подивитися онлайн

Автор: docudays.ua
  Документальний фільм "Сіль з Бонневілю" розповідає про Макса і Назара, які мають на меті побити світовий рекорд швидкості у соляній пустелі Бонневіль в американському штаті Юта. Прем'єра стрічки відбудеться на фестивалі Docudays UA. Триває у форматі онлайн з 26 березня до 4 квітня
Документальний фільм "Сіль з Бонневілю" розповідає про Макса і Назара, які мають на меті побити світовий рекорд швидкості у соляній пустелі Бонневіль в американському штаті Юта. Прем'єра стрічки відбудеться на фестивалі Docudays UA. Триває у форматі онлайн з 26 березня до 4 квітня

18-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартує сьогодні, 26 березня. Проходить онлайн.

Пропонуємо п'ятірку цікавих фільмів, на які варто звернути увагу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращий спосіб пережити карантин — подивитися розумний фільм

"Колектив" - реж. Александр Нанау, Румунія, Люксембург

27 людей загинули і 180 були поранені внаслідок пожежі у бухарестському клубі "Колектив" 2015-го. Ще більше померли в лікарні від несмертельних ран. За розслідування справи береться головний редактор і журналіст "Спортивної газети". Разом із колегами розкривають шахрайство й корупцію у сфері медицини, друкують викривальні, скандальні матеріали. Новопризначений міністр охорони здоров'я дозволяє пресі стежити як за своїми зусиллями з реформування корумпованої системи, так і за перепонами на цьому шляху.

Картина має 2 номінації на цьогорічний "Оскар" - "найкращий документальний фільм" і "найкращий міжнародний фільм".

"Одна з найпотужніших стрічок про корупцію - і до чого вона призводить. Неважливо, що це про Румунію. Могло б бути і про Україну. "Колектив" - це самим провидінням створений колективний портрет цілої країни, яка гниє з голови, але видно це лише тоді, коли починаєш придивлятися до хвоста. Шоково, чесно, відверто і максимально документально.

Історія про пожежу в нічному клубі поширилася від румунських лікарень до політики. Охопила все суспільство. Призвела до відставки спочатку міністра охорони здоров'я, потім всього уряду, до позачергових виборів. Й тепер ще й виявилася актуальною для іншої країни, України, яка так само тотально корумпована і потребує таких же змін", - пише кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

"Сіль з Бонневілю" - реж. Семен Мозговий, Україна, Польща, Грузія

Любителі мотоциклів і швидкої їзди Назар і Макс проводять більшість часу в гаражі на Святошині в Києві, готуються до змагань у США.

"Спортивна драма з вологими від хвилювання долонями. Двоє українців мріють поставити світовий рекорд швидкості на перезібраному власноруч "Іж-49". Для цього їм необхідно потрапити до Сполучених Штатів, на спеціальні заїзди у соляній пустелі. Та ще перебороти внутрішній конфлікт – адже мотоцикл належить одному, а часом вправніший їздець – інший.

Внутрішній конфлікт зі своїми амбіціями та можливостями, погамований конфлікт із найближчим товаришем, мовний бар'єр, перепони на шляху до мрії та дивовижної краси схоплені миті. Все тут є. Як у великій спортивній драмі", - пише письменник і культуролог Олександр Михед.

"Май далеко – май добре" - реж. Ганна Ярошевич, Україна

Німець Мішель мріяв жити в гармонії з природою, задля чого поселився в карпатському селі. Розривається між коханням на батьківщині й порятунком буйволів на Закарпатті.

"Робінзонада карпатських схилів із рефреном "No man is an island". Історія німця, що приїхав до України розводити буйволів і жити подалі від гамору великих міст. As far as possible, як каже англомовна версія назви фільму.

Мішель говорить українською, тією, що й місцеві. Тяжко працює. Але при цьому має, з одного боку, подолати українську інертність – сцена відчаю з набуханими пастухами є. А з іншого – вирішити стосунки та зобов'язання, що тримають його з Німеччиною.

Дуже світла історія, що в останній третині набирає неочікуваного повороту, коли навіть сам Мішель ламає четверту стіну і питає глядача: ну що, не чекали? І що робити глядачеві, який наче дивився на праведника, а тут таке. Диво як тут усе крутиться", - пише Олександр Михед.

"Цей дощ ніколи не скінчиться" - реж. Аліна Горлова, Україна, Латвія, Німеччина, Катар

Родина 20-річного Андрія Сулеймана переїхала на Донбас із Сирії, щоби врятуватися від війни. Після початку російської агресії стає волонтером Червоного Хреста в зоні бойових дій. Та після смерті батька вирушає до Сирії, щоб поховати його на батьківщині.

"Українська стрічка про війну. Причому не про війну на Сході, а як явище і як присутність у наших життях. Фільм-фотогалерея, в якому кожен кадр і план - самочинний витвір мистецтва. Такого рівня операторської роботи мені мало де доводилось бачити. Розмірений, медитативний і розлогий", - пише письменник і перекладач Остап Українець.

"Малий Самді" - реж. Палома Сермон-Дай, Бельгія

60-річний Дам'єн Самді живе в невеликому валлонському селищі. Бореться з наркозалежністю більшу частину життя, про що знає тільки його сім'я. Покладається на незмінну підтримку матері.

"Надзвичайно вуаєристська картина. Сеанс підглядання в життя та побутові проблеми однієї маленької людини в глухих нетрях Валлонії, яка намагається зав'язати з героїном і має дуже химерні та непрості стосунки з мамою. Попри це, стрічка несподівано оптимістична і навіть весела", - пише Остап Українець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове українське кіно: 5 проєктів представлять цього місяця

Ці та інші кінопрем'єри фестивалю Docudays UA можна подивитися на онлайн-платформі Docuspace.

Зараз ви читаєте новину «5 документальних фільмів, які варто подивитися онлайн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі