понеділок, 30 січня 2006 17:15

"Поки зняв серіал – посивів"

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Володимир Онищенко каже, що із грошей на вісім серій примудрився зробити одинадцять
Володимир Онищенко каже, що із грошей на вісім серій примудрився зробити одинадцять

На вулиці морозно, але режисер Володимир Онищенко, 46 років, прийшов на зустріч у сірій вітрівці. Ми заходимо у фаст-фуд біля метро Політехнічний інститут, сідаємо за столик. До нас підбігає охоронець:

— Фотографіровать ніззя!

Онищенко розгортає посвідчення режисера кіностудії Довженка, й охоронець заспокоюється. Не ховаючи посвідчення, Володимир розповідає про свій четвертий фільм "Запороги":

— Уявляєте — 140 акторів! — вигукує. — Отамана Сірка зіграв Віктор Степанов. То була його остання головна роль. Як у Нікуліна в моєму фільмі "Капітан Крокус". Степанов уже був хворий на рак кісток, але погодився на неповний місяць зйомок.

Чим його спокусили? Гонораром?

— За 500 гривень? — режисер іронічно всміхається. — Я придумав зйомку в павільйоні, на тлі синього екрану. Потім на комп"ютері в кадр підставляли людей, природу, тварин. Степанову це економило сили. Та й зйомка ставала цікавою. На другому плані предмети втрачають забарвлення, лишаються тільки контури, намальовані коричнюватою фарбою. На це мене надихнули картини Шевченка. Ми швидко — за півроку — зняли вісім серій.

А хто ще знімався?

— У стрічці дві сюжетні лінії — XVII і XX століття. Козачка Олексу, який служить в отамана Сірка, зіграв молодий київський актор Діма Гаврилов. За сценарієм Олекса стає яничаром і дослужується в Стамбулі до високого чину. Сірко зустрічається з ним у бою. Олекса просить помилувати, і Сірко його прощає.

Останній мій фільм вийшов десять років тому

А в XX столітті головним героєм виступає Крутояр — його зіграв Володимир Талашко. Євген Паперний грає звабливого негідника — генерала Заламая. Микола Олялін — російського князя Ромодановського. Єдиний актор із Росії — Едуард Марцевич — створив образ царя Олексія Михайловича. А олігарха Якута грає Костянтин Шафоренко.

Зображення акторів витягнуті, щоб були схожі на античних героїв, — показує руками.

То в "Запорогах" є щось і від театральної постановки, і від комп"ютерної гри?

— Там є жива природа! Сибір ми знімали під Києвом. Сцену, де Сірка везуть з України до Сибіру, знімали на Південному Бузі — у гранітному кар"єрі, заповненому кришталевою водою.

Як з"явилася ідея фільму?

— У грудні 2004-го депутат Віктор Веретенников прийшов на "Укртелефільм" і запропонував зняти за його сценарієм восьмисерійний фільм. Всерйоз це не сприйняли. Назвали суму — зі стелі, а той узяв і приніс гроші. На студії сполошилися, бо грошей було замало. Але нардеп пер як танк, і директор "Укртелефільму" віддав студію під зйомки.

Кажуть, від "Запорогів" відмовлялися інші режисери?

— Відмовилися семеро. Веретенников вимагав зняти за півроку, бо збирався написати новий роман.

Ви не злякалися?

— Останній мій фільм вийшов десять років тому. Писав сценарії, зняв три документальні фільми, — каже, соваючи по столу посвідчення режисера. — Початківці коштують дешевше...

Не шкодували потім, що погодилися?

— Якби довелося знімати фільм ще раз, відмовився б. За час зйомок я посивів, — Онищенко нахилив голову й показав тім"я. — У мене в кабінеті було три роздовбаних стільці, на столі — друкарська машинка "Ятрань" і рахівниця. За півтора місяця дали ще комп"ютер, без жорсткого диска. Директор "Укртелефільму" призначив у групу "лівих" людей: їм, бачте, треба було годувати сім"ї. Мій другий режисер Жанна (прізвища не пам"ятаю) двічі була на зйомках. А заступник директора прийшла кілька разів. Я не міг їх звільнити, бо заступник директора студії відповідав: "Це тебе не стосується!".

Так і кричав: "Уперед, за Україну!" з піднятою головою, оселедцем і окулярами на носі

До суду не зверталися?

— Як? У червні почалися зйомки. А 29 жовтня закінчилися.

Вважаєте, фільм удався?

— Не скажу, що весь фільм геніальний. Але трьома епізодами пишаюся. Це ігрове кіно, а не "мило".

Які найяскравіші спогади зі зйомок?

— Степанов. В одному епізоді він забув зняти окуляри. Так і кричав: "Вперед, за Україну!" з піднятою головою, оселедцем і окулярами на носі. Знімали також бій, де він мав битися двома шаблями. Актор сидів на двометровому постаменті, що обертався. Від великої швидкості Степанову запаморочилося в голові, і він упав технікові на руки. Коли я підбіг, спитав: "Дружина не бачила?". Наталя весь час була на зйомках, у гримерці робила нам чай... Час від часу вони говорили по кілька хвилин, і зйомки тривали далі.

Коли "Запороги" вийдуть на екрани?

— Із грошей на вісім серій я примудрився зробити одинадцять. Вони вже змонтовані. На жаль, озвучуватимуть на "Укртелефільмі". На сучасних студіях це роблять за 20 днів, а там буде втричі довше.

Бачили фільми Валерія Рожка "Втрачений рай" і "Дикий табун", також поставлені за романами Веретенникова?

— Ні. Дніпропетровський муздрамтеатр ставив п"єсу "Запороги". Я на неї теж не ходив, тільки книжку читав. А книжка для мене... — він намагається уникнути відповіді, — як для кухаря компонент страви, яку він приготує.

Сибір ми знімали під Києвом

У розмові Онищенко часто згадував дружину: і сивину вона в нього перша помітила, і порадила щось. Запитую про неї.

— Напишіть про наше з Людою телефонне кохання, — оживився. — Ми познайомилися за шлюбним оголошенням. Я написав у безкоштовну газету. Прийшло 12 листів. Тільки в одному був телефон. Вона молодша за мене на 14 років. Рік передзвонювалися. Телефонні картки купував одну за одною...

У вас не було телефону?

Володимир роздумував, казати чи ні:

— Трикімнатну квартиру й машину я лишив першій дружині. Ми розлучилися, не через зраду. Просто перестали любити одне одного, — додає поквапливо. — Півроку жив у друга. А тоді знімав гостинку, без телефону.

1960 — народився в Донецьку
1984 — з"явився на світ син Андрій
1988 — фільм "Дорога через руїни"
1989 — народилася дочка Оля
1994 — фільм "Капітан Крокус"
1995 — фільм "Об"єкт "Джей"
2002 — одружився вдруге
2005 — фільм "Запороги"

Зараз ви читаєте новину «"Поки зняв серіал – посивів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі