четвер, 22 травня 2008 19:04

Пам"ятник Миколі Яковченку відкрили в Прилуках

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Пам’ятник акторові Миколі Яковченку, який відкрили в Прилуках на Чернігівщині, схожий на той, що стоїть біля Театру імені Франка в Києві
Пам’ятник акторові Миколі Яковченку, який відкрили в Прилуках на Чернігівщині, схожий на той, що стоїть біля Театру імені Франка в Києві

17 травня у Прилуках на Чернігівщині відкрили пам"ятник акторові Миколі Яковченку, відомому за роллю батька Проні Прокопівни з фільму "За двома зайцями". Схожий стоїть біля Театру ім. Франка в Києві. І столичний, і прилуцький монументи зробив скульптор Володимир Чепелик. На обох комік зображений на лавочці зі своєю улюбленою таксою.

До події в Прилуках реконструювали Театральну площу. Поруч із Будинком культури зробили новий паркан, поклали тротуарну плитку, встановили ліхтарі.

У суботу в райцентрі влаштували "Миколин ярмарок". Автомобільний рух у центрі перекрили. На головних вулицях відбулися виставки картин художників і виробів народних майстрів. Придбати книжки з автографом можна було у письменників.

Автор Юрій Покальчук, 67 років, розкладає на столі примірники.

— Ця — трохи хуліганська, — показує "Паморочливий запах джунглів". — Вона автобіографічна. У ній зібрані всякі мої пригоди у різних країнах із різними жінками. Вибачайте, але є й матюки. Один персонаж, росіянин, висловлюється. Без цього його мова мала б не той колорит.

Роздаючи автографи, Покальчук розповідає, що до Прилук їздить давно. Він — голова опікунської ради місцевої колонії для неповнолітніх злочинців.

Співзасновник видавництва "Нора Друк" Микола Кравченко, 44 роки, рекламує книжку Ендрю Кука.

— Видатний супершпигун Сідні Рейлі — наш чувак. Насправді прототипа Джеймса Бонда звали Шльома Розенблюм, і він родом із Херсона. Потім жив у Одесі. Співмешкав із письменницею Етель Войніч, із нього вона списала образ Овода.

Запрошує за прилавок, пригощає коньяком.

— Уперше до Прилук привіз Покальчук, — зізнається Кравченко. — Нині я тут уже всьоме. Це один із півтора десятка райцентрів, де влада зацікавлена в українській культурі. Усім іншим 700 райцентрам українські письменники по барабану. Наторгували смішне — десь гривень 200. Це й дорогу не виправдає. Але наспілкувався. Зі стількома класними чуваками забухав, — показує на другу, уже порожню пляшку коньяку "Ай-Петрі".

— Раніше всі права на екранізацію романів сучасних українських письменників через усяких посередників перекуповував російський телеканал "ОРТ", — розмірковує. — А тепер Німеччина за великі гроші почала викуповувати права на старі романи. Ось недавно ми продали німцям "Ранкового прибиральника" Ірен Роздобудько.

22-річній письменниці Ярославі Литвин подобається виїжджати у невеликі містечка.

— Люди, якщо зразу й не купують книжки, то принаймні дивляться, питають, — ділиться вона. — Відчувається дефіцит сучасної української книжки.

Просто неба смажать шашлики. За один зі столиків підсідають мати з донькою. Дістають чвертку горілки. Наливають в одноразові стаканчики.

— За Миколу Яковченка, якого народила прилуцька земля, — тихенько тостує старша.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник Миколі Яковченку відкрили в Прилуках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі