вівторок, 02 жовтня 2012 05:15

На "Золотий лев" привезли найбільші у світі бубни

Автор: фото: Павло Паламарчук
  Актор польського театру в образі клоуна поливає водою натовп глядачів під час карнавальної ходи вулицями Львова. Ходу присвятили відкриттю вуличного театрального фестивалю ”Золотий лев”. 29 вересня
Актор польського театру в образі клоуна поливає водою натовп глядачів під час карнавальної ходи вулицями Львова. Ходу присвятили відкриттю вуличного театрального фестивалю ”Золотий лев”. 29 вересня

— Мама, ну купи мені вогняну кулю, тобі шо шкода, — 5-річний Денис Курій смикає за штанину свою матір 26-річну Олену. Вони стоять на площі біля Львівського університету ім. Франка. У неділю о 21.30 тут розпочинається вогняне шоу в рамках міжнародного театрального фестивалю "Золотий лев".

Площу обгородили червоною стрічкою. Волонтери викладають між деревами близько 400 свічок у паперових мішках із піском. На площі зібралися до тисячі людей, здебільшого молодь. Закохані пари, сім'ї з дітьми запускають у небо китайські ліхтарі. Двоє студенток біля пам'ятника Івану Франку продають їх по 30 грн.

— Синочку, це для нас дорого, — каже Олена Курій. — Ліхтар візьме полетить, краще ми тобі новий номер "Тачок" купимо. Он диви, вже починається шоу. Підійдемо ближче.

15 акторів у білих комбінезонах і масках йдуть шеренгою на середину площі. У кожного в руках валіза. Водять хороводи навколо чотирьох трикутних металевих конструкцій, запалюючи їх від смолоскипів.

— Фантастично, — вигукує львів'янка Інна, 30 років. — Із тими чемоданами вони нагадують офісних клерків. Читають газети, гортають папери так завзято, що аж вони загоряються.

Цьогорічний "Золотий лев" присвятили 125-й річниці від дня народження Леся Курбаса.

— Цією вогняною виставою, актори прагнуть показати, яким насправді був Курбас, — говорить директор фестивалю Ярослав Федоришин, 57 років. — А він був сучасною людиною. Через те Курбаса вислали на Соловки і знищили. Не хочу, щоб повторювалися такі часи.

Після закінчення вогняного шоу, половина глядачів розходиться. Польські актори розкладають інструменти на траві за 20 м від дороги.

— Ми привезли до Львова 12 бубнів, гонги та пили, — каже режисер театру "Маката" 35-річний Артур Ліс. — У Польщі з цими інструментами ми виступали лише раз, тут удруге. Хочемо показати нашу європейську музику.

— Ці бубни заввишки 3,5 метра не мають аналогів у світі, — додає Ярослав Федоришин. — Вони потрапили у Книгу рекордів Гіннеса, випередивши навіть японські бубни, які вважають найбільшими.

Сивий бородатий актор відбиває ритм у бубен. Дівчина в довгій пишній спідниці танцює з віялами. У перші 10 хв. розходяться майже всі глядачі. До кінця вистави залишається 30 осіб.

— Ми думали, то циганські танці будуть. А то хіба бам-бам. Не розумію такої музики, — каже львів'янка 41-річна Роксолана Бевз. Ідуть із подругою додому.

Триватиме фестиваль до 6 жовтня.

16

театрів із різних країн покажуть 28 вистав на фестивалі "Золотий лев". Привезти одну закордонну театральну трупу коштує в середньому 150 тис. грн. На фестиваль із державного та місцевого бюджетів виділили 478 тис. грн.

 

Зараз ви читаєте новину «На "Золотий лев" привезли найбільші у світі бубни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі