пʼятниця, 13 вересня 2019 05:01

На Венеційському кінофестивалі перемогла стрічка про божевільного коміка

Автор: REUTERS
  Український режисер Валентин Васянович тримає нагороду Венеціанського кінофестивалю”. Його фільм ”Атлантида” назвали найкращим у конкурсній програмі ”Горизонти”
Український режисер Валентин Васянович тримає нагороду Венеціанського кінофестивалю”. Його фільм ”Атлантида” назвали найкращим у конкурсній програмі ”Горизонти”

8 хвилин тривали овації після показу психологічного трилера "Джокер" американського режисера 48-річного Тодда Філліпса. На 76-му Венеційському кінофестивалі стрічка отримала головний приз — "Золотого лева".

Комік Артур Флек безуспішно намагається побудувати сценічну кар'єру. Доглядає хвору матір. Підробляє вуличним клоуном. Божеволіє та перетворюється на злочинця на прізвисько Джокер, за сюжетом.

В основі картини лежать комікси видавництва DC. У них лиходій Джокер — кримінальний геній, садист-психопат і головний ворог супергероя Бетмена.

За словами режисера, через орієнтованість кінобізнесу на екранізацію коміксів глядачів сьогодні складно затягнути в кінотеатри на фільми, що досліджують людські характери. Рік переконував студію дозво­лити йому зняти дорослий фільм за коміксами.

Головну роль зіграв триразовий номінант на "Оскар" Хоакін Фенікс, 44 роки.

— Уперше стрічка, що ґрунтується на коміксах, виборола приз за найкращий фільм, — говорить кінокритик Юрій Самусенко, 28 років. — Режисер Тодд Філліпс зумів зробити неможливе — вдихнути життя в канонічного злочинця. Кіно демонструє розчарування в соціумі та політичних і розважальних амбіціях улюбленців.

Режисер розмиває грань між добром і злом. Джокер провокує маси до революції. Жителі міста готові вершити самосуд, коли влада бездіє. Символом опору стає клоунська маска, що знеособлює протестувальників і водночас єднає в пориві до змін.

Гран-прі Венеційського кінофестивалю отримала історична драма "Офіцер та шпигун" польсько-французького режисера Романа Поланськи, 86 років. Дія розгортається 1895 року у Франції, в часи антисемітських настроїв.

Приз за режисуру вручили шведові Рою Андерссону, 76 років. Його картина "Про нескінченність" — збірка трагікомічних новел із життя співвітчизників.

Найкращою актрисою назвали француженку 64-річну Аріан Аскарід. У фільмі "Глорія Мунді" зіграла матріарха проблемної родини. Її перший чоловік виходить із в'язниці після 20-річного терміну за вбивство.

Найкращим актором став італієць Лука Марінеллі, 34 роки. Зіграв головну роль в екранізації роману Джека Лондона "Мартін Іден".

Українська стрічка "Атлантида" режисера 48-річного Валентина Васяновича отримала нагороду як найкращий фільм у другій за престижністю конкурсній програмі "Горизонти". Дія картини відбувається 2025-го на звільненому від окупантів Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «На Венеційському кінофестивалі перемогла стрічка про божевільного коміка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі