пʼятниця, 27 липня 2018 00:10

Моцарт писав обробки українських народних пісень

Моцарт писав обробки українських народних пісень
Фото: Твоє Місто

— У Львова був свій Моцарт, — каже музикознавець Любов Морозова, 36 років. — Композитор Вольфґанґ Амадей Моцарт мав шістьох дітей. Четверо померли немовлятами. Вижили двоє синів. Франц Ксавер був молодшим. Утратив батька 5-місячним. Пішов його шляхом. Переїхав до Львова викладати музику й залишився на 30 років. Створив тут більшість творів. У їх звучанні чути галицькі мотиви. Писав обробки українських народних пісень. Найвідоміша — ре-мінор на тему пісні "У сусіда хата біла". Був нічим не гіршим композитором, ніж Моцарт-старший. Слава батька завадила йому реалізуватися сповна.

Львівський письменник 34-річний Богдан Коломійчук написав пригодницький роман про життя композитора. Книга "Моцарт із Лемберга" вийшла у "Видавництві Старого Лева".

— Описав життя Франца Ксавера з 11-річного віку до смерті, — розповідає Богдан Коломійчук. — Оскільки це художня книжка, дав у ній місце авторській вигадці. Траплялися містичні збіги. У романі з'являється героїня на ім'я Каролін. Зобразив її дещо легковажною, проте наділеною музичним талантом. Є сцена, де Франц слухає, як вона виконує уривок з опери Генделя. Виявилося, що Каролін існувала насправді. Була співачкою і близькою знайомою Моцарта-молодшого. Ім'я, вік, обдаровання — все збіглося.

Франц Ксавер прожив у Львові більшу частину життя. Маємо повне право називати його якщо не українцем, то хоча б львів'янином. Тут написав найкращі твори, заснував музичне товариство, зустрів кохання — нехай і не зовсім щасливе. Кохав композитор заміжню жінку. Тому й не одружився, не мав дітей.

Досліджував біографію Моцарта-молодшого в бібліотеці консерваторії австрійського Зальцбурга. Читав його листи, щоденники. На зворотному шляху в Карлових Варах у Чехії відшукав могилу композитора. Останні шість років він провів не у Львові. Помер 53-річним від раку шлунка.

У книгарнях роман "Моцарт із Лемберга" коштує 90 грн.

Зараз ви читаєте новину «Моцарт писав обробки українських народних пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі