вівторок, 01 червня 2010 04:45

Лесь Сердюк просив повісити на своїй могилі кірзяки

Автор: фото: Тарас ПОДОЛЯН
  Художній керівник театру імені Франка Богдан Ступка плаче під час прощання з актором Лесем Сердюком
Художній керівник театру імені Франка Богдан Ступка плаче під час прощання з актором Лесем Сердюком

28 травня на Байковому кладовищі поховали актора Леся Сердюка. Він помер від раку легень на 71-му році життя. Прощалися з актором у столичному театрі ім. Франка.

— Я працював із ним в одній гримерці, — розповідає художній керівник "франківців" Богдан Ступка, 68 років. — Коли знімалися у фільмі "Тарас Бульба", умовляв його перейти в наш театр. Він казав: "Я 30 років не був на сцені, уже не зможу на неї вийти". Першу виставу "Киці й коти" поставили спеціально для Сердюка на малій сцені, бо там таке враження, ніби знімаєшся в кіно. Торік у театрі йшла вистава "Одруження" за Гоголем. Лесь ліг на операцію, і режисер хотів замінити його іншим актором. Я не дозволив.

Богдан Сильвестрович витирає сльози. Біля труни на лавці сидить удова покійного Анна Сердюк. Лесь Олександрович прожив із нею близько 30 років. У них є син Олександр. Доти актор був одруженим з актрисою Іриною Буніною, яка народила йому доньку Анастасію. Діти на похорон не прийшли. Кажуть, донька не спілкувалася з батьком після його розлучення з Буніною.

— Не можна на батька зло після смерті тримати. Могла б уже і прийти, він же на світ її народив, — шепочуться в залі жінки.

Останнім часом Лесь Сердюк викладав акторську майстерність у Київському театральному інституті.

Якби він зробив таке у Штатах, його убили б

— Я працював із Лесем Олександровичем три роки, — розповідає викладач математики 63-річний Мирослав Копиць. — Якось за зйомки він отримав премію, і податкова нарахувала величезний податок. Він скаржився, що мусив віддати всю річну зарплату в інституті, щоб сплатити його.

Київський режисер Юрій Іллєнко, 73 роки, згадує, як 1988-го Лесь Сердюк отримав приз за кращу чоловічу роль на кінофестивалі в Карлових Варах.

— В останню ніч перед оголошенням переможців ми стояли перед вітриною, де були виставлені призи. Лесь стиха каже мені: "Оце нічого не хочу, крім цієї цяцьки." Я йому: "Жодних проблем, я зараз лобом розбиваю вітрину, ми хапаємо цяцьку і тікаємо". Наступного дня йому вручили цю нагороду. Мені найбільше запам"ятався його князь Святослав у фільмі "Легенда про княгиню Ольгу". Зіграв неперевершено. Тепер мені здається, що Іван Кавалерідзе робив пам"ятник князю Святославу з Леся Сердюка. Він просив, щоб на його могилі повісили кирзяки. Він половину своєї кінокар"єри провів у них. Грав шахтарів, робітників, селян. Хоч чоботи завжди були однаковими, він щоразу був новим.

Зараз ви читаєте новину «Лесь Сердюк просив повісити на своїй могилі кірзяки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі