вівторок, 24 січня 2017 11:28

"Інтелігенцію хочуть налаштувати проти влади"

"Інтелігенцію хочуть налаштувати проти влади"

Міністерство культури планує виділити кошти для визначення, що таке порнографія. На контроль візьмуть кінострічки, літературу, театральні постановки, образо­творче мистецтво.

— На жаль, із державного бюджету ми можемо фінансувати лише національні спілки, контроль та захист суспільної моралі покладемо на них. Не­обхідно також з'ясувати, які їм потрібні механізми для здійснення цієї функції. — каже під час наради заступник міністра культури 40-річна Світлана Фоменко.

З листопада 2004 року по березень 2015-го в Україні вже діяла Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі. Щороку на її утримання відділяли 4 млн грн.

— Свого часу я була засуджена, потім реабілітована. Відчула на собі діяльність комісії із захисту питань суспільної моралі, — розповідає актриса Ірма Вітовська, 42 роки. — Я б рекомендувала міністерству оплачувати цікаві творчі проекти та освіту. Організувати комісію із захисту від плагіату. Якщо творчі спілки мають визначати, що є аморальним, то до них мають входити хіба ангели чи Бог. Цензура — це повернення до Середньовіччя.

— Контролювати моральність за державний кошт — безглуздя. Я — член правління Національної спілки кінематографістів, і ми такого навіть не обговорюємо, — каже режисер Мирослав Слабошпицький, 42 роки.

— Це — провокація. Проводиться, щоб налаштувати інтелігенцію проти влади. Колишній Нацкоммор винен у смерті письменника Олеся Ульяненка. Нинішня влада отримала певний кредит моєї довіри, бо закрила цю ганебну установу.

— У наших урядовців помилкове уявлення: якщо прийняти закон, то все стане чітко регулюватися, — каже письменник і видавець Віталій Капранов, 49 років. — Це спроба контролювати те, що не в компетенції держави. Жодна експертна комісія з моральності нічого не врегулює. Звісно, якщо за процес регулювання моральності держава платитиме, то будь-яка безгрошова творча спілка може за це взятися.

Бо ж кожна людина вважає, що правильно розуміє межу моралі. Навіть якщо немає закону поступатися старшій людині місцем у транспорті, всі це роблять. Бо так визначає складна конструкція суспільної поведінки, яка називається "мораль". І вона визначається не державою, а культурою.

Зараз ви читаєте новину «"Інтелігенцію хочуть налаштувати проти влади"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі