Столичний дієтолог Владислав Карпенко радить восени замінити звичайну кава на каву із плодів дуба. Такий напій позитивно впливає на загальний стан організму і має лікувальні властивості.
"Жолуді мають бактерицидну і протипухлинну дію. Вони позитивно впливають на травну систему. Їх відвар застосовують при розладах шлунку, гострому і хронічному колітах. Також жолуді використовують для лікування жіночих захворювань та для підвищення потенції у чоловіків", - сказав Владислав Карпенко.
"Плоди дуба заготовлюють восени, коли стоїть суха і сонячна погода. Їх можна назбирати тоді, коли йдете на прогулянку в парку чи виїжджаєте у ліс за місто. Краще віддати перевагу плодам із шапочками, із гладкою поверхнею без пошкоджень", - додав він.
"Зібрані жолуді одразу слід викласти із пакетів, щоб вони не спарилися. Розкладіть їх на полотняному рушнику чи серветці і сушіть в темному місці 3-4 тижні. Щоб прискорити цей процес, можна скористатися духовкою. В ній жолуді сушать при температурі не вище 50 градусів п'ять-шість годин. Час від часу перемішуйте плоди, щоб вони висихали рівномірно. Слідкуйте, щоб жолуді не підгоріли, бо тоді кава занадто віддаватиме гірчинкою", - порадив Владислав Карпенко.
Висушені плоди слід очистити від шкірок і зберігати у скляній банці, щільно закритій кришкою.
"Не варто одразу дрібнити всі плоди, бо так вони втрачатимуть свій смак і корисні властивості. Краще робіть це перед приготуванням кави. Для однієї чашки достатньо чайної ложки мелених жолудів. Заварюйте напій у керамічному чайнику. Зверху накрийте його рушником і дайте настоятись 5-10 хвилин", - розповів дієтолог.
В каву за смаком додають цукор, молоко або мед.
"Виходить дуже смачний напій, який чимось нагадує какао. Кава із жолудів прекрасно тонізує. Вже після перших двох ковтків відчувається приплив сил, а від ранкової сонливості і сліду не лишається. Таку каву можна вживати щодня як звичайний напій. Її обов'язково слід пити при кашлі і бронхітах. Вже за два дні регулярного вживання хвороби відступають", - - додав він.
Коментарі
2