субота, 31 грудня 2022 11:21

Від оригінального до веганського ‒ п'ять рецептів Олів'є

Від оригінального до веганського ‒ п'ять рецептів Олів'є
Олів'є вже кілька десятиліть залишається головною стравою новорічного меню. Фото: smakplus.com

Новорічне меню ‒ безмежне поле для фантазій, але головною його стравою вже протягом десятиліть залишається салат Олів'є.

Його кращі рецепти на будь-який смак і гаманець наводить УНІАН.

Олів'є класичний або "радянський"

Цей рецепт "Олів'є" містить інгредієнти, які можна було знайти на прилавках магазинів радянських часів. Вони не відрізнялися великим вибором.

Інгредієнти:

• картопля - 4-5 штук

• морква - 2 великі або 3 середні

• консервований горошок – 1 банка

• ковбаса "Докторська" – 300-400 г

• солоні або мариновані огірки – 4-5 штук

• яйця – 6 штук

• цибуля – 1 штука

• зелень

• майонез.

Картоплю і моркву потрібно зварити "в мундирах". Зварити яйця. Тим часом ковбасу і огірки нарізають дрібними кубиками. Готові овочі та яйця слід почистити й також нарізати кубиками. Дрібно нарізають цибулю. Усі інгредієнти потрібно змішати, додати горошок і заправити майонезом. Потім усе це прикрасити зеленню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиї бажання здійсняться у Новорічну ніч – гороскоп на вихідні

Олів'є оригінальний: рецепт Люсьєна Олів'є XIX століття

Рецепт цього салату по кишені не кожному. Але вважають, що саме таким повинен бути справжній "Олів'є". Творець рецепта Люсьєн Олів'є приховував його аж до самої смерті в 1883 році. Оригінальний рецепт вперше був опублікований в 1894 році в журналі "Наша їжа".

Інгредієнти:

• рябчик – 300 г

• телячий язик відварний – 300 г

• ракові шийки – 100 г

• маринований огірок – кілька маленьких

• свіжий огірок – 1 штука

• варені яйця – 4 штуки

• сирі яйця – 3 штуки

• каперси – за смаком

• оливкова олія – 300 мл

• червона ікра – за смаком

• свіже листя шпинату – за смаком

• розмарин – за смаком

• чебрець – за смаком

• сіль

• гірчиця столова ложка

• винний оцет – чайна ложка

• мелений чорний перець.

Потрібно замаринувати м'ясо рябчиків в оливковій олії з додаванням солі, чебрецю, розмарину і чорного перцю. М'ясо загортають у пергамент і запікають чотири години при температурі 140. Варені яйця, огірки (мариновані і свіжі), відварний язик слід нарізати дрібними кубиками. Для соусу змішати гірчицю, оцет, три жовтки, сіль і перець, поступово вливаючи оливкову олію. Додати каперси. Готове м'ясо рябчиків слід остудити і нарізати кубиками. Всі інгредієнти змішати і заправити соусом. Зверху викласти відварені ракові шийки і червону ікру.

Рецепт дієтичного Олів'є

Тема здорового способу життя і правильного харчування останнім часом стає дуже популярною. Тому ми є рецепт Олів'є, який не зашкодить фігурі.

Інгредієнти:

• куряче філе – 2 штуки

• свіжий огірок – 1 великий або 2 менших

• мариновані огірки - 2 маленьких

• заморожений горошок – 300 г

• морква – одна велика

• яйця – 4 штуки

• нежирна сметана або йогурт

• французька гірчиця

• сіль.

Потрібно відварити куряче філе, моркву і яйця. Заморожений горошок кілька хвилин проварити в підсоленому окропі. Яйця ( два цілих і два білка), філе, моркву і огірки порізати кубиками. Сметану або йогурт змішують з гірчицею в пропорції один д чотирьох. Нарізані інгредієнти слід змішати з горошком, посолити і заправити соусом.

Олів'є вегетаріанський

Нині все частіше можна зустріти людей, які відмовляються від м'яса. Для вегетаріанців підійде рецепт Олів'є з креветками.

Інгредієнти:

• авокадо – 1 штука

• свіжий огірок – 2 штуки

• креветки (варені або консервовані) – 200 г

• яйця – 4 штуки

• апельсин – 1 штука

• морква – 1 штука

• консервований горошок – 200 г

• майонез.

Яйця і моркву потрібно відварити. Нарізати огірки, авокадо, моркву і яйця кубиками. Дрібно нарізати креветки. Додати горошок, посолити і заправити майонезом. Зверху прикрасити салат очищеною м'якоттю апельсина.

Веганський рецепт Олів'є

Якщо вегетаріанці не їдять м'ясо, то вегани повністю відмовляються від продуктів тваринного походження. В тому числі молочних продуктів і яєць. Для них є особливий рецепт "Олів'є".

Інгредієнти:

• картопля – 4-5 штук

• морква – 1 велика

• печериці – 500 г

• консервований горошок – 1 банка

• солоні або мариновані огірки – 4-5 штук

• тофу – 200 г

• борошно – 1 склянка

• сік половини лимона

• рослинне масло – 150 г

• гірчиця – 1 столова ложка

• цукор – 2 столових ложки

• сіль

• вода – 3 склянки

Картоплю і моркву слід відварити. Печериці відварити або посмажити, попередньо дрібно нарізавши. Огірки, тофу й варені овочі нарізати невеликими кубиками. Для приготування пісного майонезу необхідно змішати воду з борошном, уникаючи появи грудочок. Потім отриману суміш довести до кипіння, щоб вона загусла. Окремо змішати рослинну олію, гірчицю, лимонний сік, сіль і цукор. Добре збити блендером. Не припиняючи збивати, повільно влити борошняну суміш. Усі інгредієнти потрібно перемішати і заправити пісним майонезом.

Новий 2023 рік українці вперше зустрічатимуть в умовах повномасштабної війни та постійної загрози обстрілів. Зрозуміло, що цього разу буде не до багатолюдних гулянь. Але зустріти Новий рік у теплій домашній обстановці, у колі найрідніших також можна не нудно. Варіантів ‒ чим зайнятися у новорічну ніч, щоб вона була незвично, безліч.

Символ прийдешнього року за східним календарем – чорний кролик. Вважається, що він віщує надію, а вона зараз як ніколи потрібна. Щоб задобрити тварину, важливо обрати прикраси для ялинки певних кольорів.

Зараз ви читаєте новину «Від оригінального до веганського ‒ п'ять рецептів Олів'є». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі