понеділок, 14 грудня 2020 10:11

Різдвяний німецький кекс присмачують коньяком
7

Штоллен печуть з великої кількості сухофруктів та масла
Фото: zelenasadyba.com.ua
Штоллен печуть з великої кількості сухофруктів та масла
Штоллен печуть з великої кількості сухофруктів та масла
Штоллен печуть з великої кількості сухофруктів та масла
Штоллен печуть з великої кількості сухофруктів та масла

За 2 тижні до Різдва прийнято пекти штоллен. Це різдвяний кекс на дріжджовому тісті родом з Німеччини. У ньому має бути багато цукатів, родзинок, горіхів. Як не дивно у випічці має бути алкоголь, завдяки якому ця святкова випічка довго зберігається.

Це, як про український борщ – у кожної господині свій рецепт. Але одне в рецепті штоллену має залишатися незмінним – багато вершкового масла: не менше 30 г на кожні 100 г борошна. І практично однакова вага борошна і фруктів з горіхами.

Інгредієнти:

6 ст. л. коньяку

450 г родзинок

100 г цукатів

100 г в'ялених вишень

Цедра 1/2 лимона

Сік 1/2 апельсина

800 г борошна

350 г вершкового масла

130 г цукру

1/4 ч. л. солі

250 мл молока

50 г живих дріжджів

2 жовтки

50 мл олії

Спеції:

1 пакетик ваніліну

1/4 ч. л. кардамону

1/4 ч. л. меленого імбиру

Приготування:

Родзинки промити і додати цукати, апельсиновий сік і ром. Залишити так до ранку. Дріжджі розтерти зі столовою ложкою цукру і дати 10 хв. постояти.

Борошно просіяти і поділити на 2 частини. В одну частину насипати цукор, сіль. Розвести дріжджі теплим молоком і влити в борошно. Замісити тісто, додати спеції, жовтки, олію. Продовжувати вимішувати на столі, поступово додаючи борошно, що залишилося, і м'яке вершкове масло.

Вимішування може зайняти 10 хв, поки не вийде м'яким тісто. Залишити підходити на півгодини. Після цього додати в тісто всі ягоди, горіхи і цедру лимону. Ягоди попередньо потрібно обваляти в борошні для кращого зчеплення з тістом. І знову поставити штоллен на підхід на 1.5 години.

Після цього розкачати тісто в овал і сформувати штоллен. Перенести на деко і залишити на 30 хв. Поставити в нагріту духовку на 20 хв при температурі 180 градусів.

Накрити штоллен фольгою і випікати ще 40 хв. при температурі 160 градусів. Готовність кексу перевірити зубочисткою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що приготувати на Новий рік Бика: назвали заборонені продукти

Охолодити і помастити топленим вершковим маслом і посипати цукровою пудрою з усіх боків.

Після охолодження загорнути кекс в пергамент, потім – в фольгу. Покласти в прохолодне місце для визрівання. Згодом він стане більш щільним, але при цьому просочиться ароматами ягід і спецій.

Чим довше штоллен лежить, тим смачнішим стає

Новорічні кекси прикрасять будь-яке застілля. Додають затишку та насолоди від свят. Їх прикрашання додасть задоволення,я кщо у родині є діти.

Пухкі, ніжні, ароматні кекси можна спекти із родзинками, горіхами, повидлом та цукатами. Зверху випічку присипають цукровою пудрою.

Зараз ви читаєте новину «Різдвяний німецький кекс присмачують коньяком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі