неділя, 09 лютого 2020 06:30

Королівська піца: назвали хто найбільше з'їдає цього перекусу

Королівська піца: назвали хто найбільше з'їдає цього перекусу
Піцу Маргарита назвали на честь королеви Фото: lviv.vgorode.ua

9 лютого у світі відзначають Міжнародний день піци. Саме слово "pizza" походить від 2 італійських слів "piazza" - "площа" та "piatto" - "тарілка". Перша страва під назвою "піца" була приготовлена в Неаполі у 1600-х роках, як вуличну їжу.

У 1889 році, король Умберто I і королева Маргарита вперше відвідали Неаполь. Їм набридли страви французької кухні, і пекар Раффаель Еспозіто приготував спеціально для королеви піцу з червоним томатним соусом, білим сиром моцареллою та зеленим базиліком. Вийшла страва кольорами італійського прапора. Ця піцца дуже сподобалась королеві і отримала назву "Маргарита".

Але страва не була відомою за межами Неаполя до кінця 1800-х років, коли італійці почали мігрувати в Америку і ділитися з ними свої смаками та рецептами.

Американці їдять 100 гектарів піци в день, це близько 350 шматків в секунду. А середній європеєць - 300 кг. піци на рік.

Найдовша відстань, на яку колись була доставлена піца - більше 11 тис. км, з Кейптауна в Сідней.

Вид піци "Гавайська" популярна майже скрізь, окрім самих Гаваїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка різниця між італійською та американською піцою: 2 прості рецепти

"Найекстравагантніша в світі піцца" є у Нью-Йорку "Ніно" Ресторан Bellissima. Цей 12-дюймовий пиріг, що називається "Розкішна піца", покритий шістьма різновидами ікри, цибулі, свіжих омарів і крем-фракі, роздрібний на $ 1,000.00 (або $ 125,00 на шматочок).

Найбільшу в світі круглу піцу приготували в супермаркеті Норвуда в ПАР у 1990 році. В діаметрі вона мала 37,4 метра і важила 12 тонн. У ній містилося близько 4 500 кг борошна, 1800 кг сиру і 900 кг соусу.

Найбільшу прямокутну - в 2005 році в Айова-Фоллз. Власник піцерії Білл Бехр і 200 його помічників приготували з 1815 кг сиру, 320 кг соусу і 9 500 коржів піцу розміром 39,32 на 30,05 метра. Цієї піци вистачило, щоб нагодувати 5200 жителів містечка, причому кожному дісталося 10 шматків піци.

У світі існують піци, вартість яких просто шокує. Їх готують з найдорожчих продуктів у найрозкішніших ресторанах.

Деякі піци подають із їстівним золотом та справжніми діамантами. Детальніше далі у статті.

Зараз ви читаєте новину «Королівська піца: назвали хто найбільше з'їдає цього перекусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі