понеділок, 08 січня 2024 09:35

Євген Клопотенко розкритикував українців, які пірнають в ополонку на Водохреще: "Традиція прийшла з Росії"
3

Євген Клопотенко
Фото: instagram.com/klopotenko
Євген Клопотенко
Євген Клопотенко

Український кухар і ресторатор Євген Клопотенко сказав, що думає про Водохреще, яке цьогоріч святкували 6 січня.

У своєму Instagram він заявив, що негативно ставиться до масових хрещенських купань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому цього дня важливо запросити додому кумів: головні прикмети та традиції

"А ви пірнали сьогодні в ополонку? І дарма. Бо просто окунутися і не покаятися в гріхах - не дієво, одразу святими ви не станете. І це не я кажу, а Православна церква України. А ще, історики з етнографами кажуть, що до середини XX століття вони не зафіксували цих масових пірнань серед українців, тож це не наша традиція. А чия? Здогадайтеся з трьох раз. Традиція прийшла до нас з Росії і її ідея - не більше, ніж просто загартувати організм, так у них було модно, знаєте. Баня і плюх у холодну водичку", - розповів Клопотенко.

25 грудня 2023 року Україна вперше офіційно відзначала Різдво. Раніше в цю дату його святкували здебільшого греко-католики та римо-католики.

Водночас частина українців все ще відзначає Різдво за старим юліанським календарем. Російська православна церква в Україні відмовилися переходити на нову дату. Служби в храмах так званого "московського патріархату" відбулися 7 січня.

Кореспондентка Gazeta.ua побувала в православних церквах РПЦ, поговорила з вірянами й дізналася, чому вони відмовляються переходити на нову дату Різдва.

Зараз ви читаєте новину «Євген Клопотенко розкритикував українців, які пірнають в ополонку на Водохреще: "Традиція прийшла з Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі