вівторок, 17 липня 2018 10:09

Розмитнення старих іномарок подешевшає

Автомобілі, вироблені раніше 2010 року, дозволять розмитнювати. Це передбачають законопроекти №8488 і №8487. 13 липня Верховна Рада прийняла їх у першому читанні. Вони ще не діють. Мають пройти друге читання восени.

— Зараз машини, випущені до 2010-го, не можна ввозити. Вони не відповідають вимогам токсичності євро-5. Законопроекти дозволять це робити. Водночас податки на машини 2010 і 2008 року суттєво не відрізнятимуться, — розповідає автоексперт 32-річний Тарас Брязгунов. — Якщо ці законопроекти все-таки приймуть у другому читанні, у виграші будуть ті, хто хочуть ввезти іноземне авто, вироблене до 2010-го, або машину із двигуном великого об'єму. Наприклад, зараз розмитнений 17-річний "Опель Вектра" із двигуном на 1,8 літра в Україні коштує майже 150 тисяч гривень. За новими законопроектами, таке авто можна ввезти вдвічі дешевше. Акциз суттєво зменшився для машин із двигунами понад три літри. Скажімо, за 7-річний "Форд Мустанг" із 5-літровим мотором, за теперішніми ставками, треба віддати 11 045 євро. За законопроектами — 1750 євро. Натомість розмитнення менш потужних 5-річних машин подорожчає. Наприклад, зараз 1,5-літровий дизельний "Рено Меган" 2013 року розмитнити коштує 1911 євро, за новим законопроектом — 2595 євро.

Суму розмитнення за новими правилами можна буде розрахувати за формулою — базову ставку мита множать на коефіцієнт залежно від року випуску і об'єму двигуна машини. Для авто із бензиновим двигуном пропонують базову ставку 50 євро. Для дизельних — 75 євро.

— Для власників прострочених євроблях передбачені збільшені штрафи. До 170 тисяч гривень. Розмитнити їх буде важко. Потрібно шукати фактичного іноземця-власника і переоформляти документи на себе, — каже фахівець. — Для людей, які не мають авто на єврономерах і хочуть його привезти, процес розмитнення буде не складним, бо є формула. Можна швидко порахувати на калькуляторі, у скільки обійдуться всі витрати.

Зараз ви читаєте новину «Розмитнення старих іномарок подешевшає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі