четвер, 06 червня 2013 14:30
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Проти вас

"Все, що ви скажете, може бути використане проти вас". Цей юридичний принцип, який звучить в американських фільмах, передбачає, що зі сказаного вами щось може бути використане проти вас, а щось не може. А я що далі живу, то більше переконуюсь у тому, що в нашій країні працює зовсім інший принцип, який тільки зовні подібний до американського: "Все, що б ви не сказали, обов'язково буде використане проти вас".

Тобто абсолютно не важить, що ви сказали й що зробили. Абсолютно не важить ні зміст, ні форма. Сказане автоматично використовується проти вас. Є лише один випадок, коли зроблене вами користується якоюсь мірою поблажливості. Коли ви мертві. Та й то не завжди. Якщо все сказане використовують проти вас, це означає, що ви — живі.

На озері якраз зараз глушать рибу

Одне мене по-справжньому тішить: усе, що б ви не сказали, обов'язково використовують проти вас не всі люди навколо.

У мене на озері якраз зараз глушать рибу. Чуються вибухи. Якраз у цю мить сотні, тисячі риб у мутній озерній воді із жахом затуляють руками вуха, але від звуку їм очі вилазять із орбіт. Вони пальцями починають заштовхувати очі, щоб якось опанувати ситуацію, а їм починає з вух текти кров. Тоді вони знову затуляють вуха.

Перший вибух пережили. Тепер тиша. Вони з жахом перезираються, щось намагаються кричати одне до одного, але, оглушені, зовсім не чують своїх риб'ячих слів. Вони чекають другого вибуху. За другим вибухом буде ще важче. Хтось не витримує тиску і починає спливати на поверхню. Просто зараз, у цей момент.

На озері стоїть жаб'яче кумкання. Воно реально стоїть — не чується, не шириться, а рівномірно стоїть. Стоїть стрункий реквієм за рибами, які в цей момент мовчать, і їхнє мовчання використовується проти них. Але жаби самі не знають, за ким їхній реквієм. Їм усе одно, їм добре так, як є. У прибережному очереті. Без вибору — слова, слова, слова, які ніхто не використає проти них.

Зараз ви читаєте новину «Проти вас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі