середа, 01 липня 2009 17:27
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Горько

 

Знайомий розповів, як їздив десь на Урал видавати свою дочку заміж. Сидять вони за столом, святкують, веселяться, кричать "горько!" — як то й заведено на весільних застіллях. Аж раптом після енного тосту починається політика, бо ж за столом — українець…

Я різне чував від людей про Україну й українців, тому його розповідь попервах не шокувала. Хрестоматійний набір усіх можливих стереотипів від сала й газу до Ющенка — холуя США та бандерівців-зарізяк на вулицях наших міст не здивував і мого знайомого. Як не дивує вже нас, наприклад, прогноз погоди. Але люди за столом чомусь мали претензії та все нагнітали, намагаючись будь-що вивести українця на чисту воду і вихлюпнути на нього наболіле.

Знайомий уже породичався з ними і міг би якось дати відсіч. Бо — чого вже там — між родичами не може бути недомовок. Однак чи то зі своєї природної делікатності, чи то за нашою старою звичкою він старався гострі кути оминати:

— Та що ви, я плачу за газ… Та ні, свято Перемоги ми святкуємо... Та в Криму тільки одна українська школа…

Родичі тиснули й усе знаходили нові шпильки. І вже "горько!" їм не хочеться кричати, ні тостувати, ні закусувати… Одна тепер є в них мета: висловити всю правдоньку південно-західному зайді.

Вы, хохлы — сволочи, только и ждете, чтобы на нас напасть

І ось фортеця вже остаточно обложена, а знайомий, вичерпаний і знесилений, кидає їм останній аргумент, у якому величезне бажання припинити жах, якось заспокоїти цих симпатичних людей:

— Мы же братья, мы же христиане. Зачем ссориться?

На що один дядько йому й каже:

— Кто же с вами-то ссорится? Вы же, хохлы — сволочи, только и ждете, чтобы на нас напасть!..

Далі він розповісти мені не встиг. Але те, що він звідти повернувся живий і наважився залишити там свою дочку, залишає всім нам маленький промінчик надії.

Зараз ви читаєте новину «Горько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

65

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі