неділя, 21 липня 2013 18:50

Від укусу змії може притупитися зір і слух

Від укусу змії може притупитися зір і слух
Змії кусають людей заради самооборони ФОТО: mk.ru

"Торік із сином у цю саму пору пішли в ліс по чорниці, - згадує Катерина Білоножко з Рівненщини. – Востаннє змію у наших лісах бачила ще у 80-х роках. Думала, через погану екологію вони вже позникали. Тільки вужі ще водяться. Іноді навіть на подвір'я заповзають".

Під час збирання чорниць у лісі Катерину Іванівну вкусила змія.

"Я не зразу зрозуміла, що сталося, - згадує жінка. – Гукнула сина, бо нога почала синіти і напухати, пекла вогнем. Змія спала у чагарниках. Чого мене туди потягло? Пішла, не подумавши, бо побачила гарну ділянку з ягодами. Після того інциденту у лісі ходжу тільки у довгих резинових чоботах".

Син відвів матір до найближчого медпункту.

"Син не знав, що робити. Я ледь ішла. Ліву ногу тільки тягнула за собою, бо стала груба, як колода. Добре, що медсестра не злякалася, а зразу надала допомогу. Відсмоктування отрути провела за допомогою медичної банки, щоб вона не поширювалася по організму. Вколола мені знеболювальне і ще якийсь укол та викликала лікаря".

Змії кусають людей під час збирання грибів і ягід та на пікніках у лісі. Роблять це заради самооборони. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповів столичний лікар швидкої допомоги Микола Котюк.

"Укус хворобливий і шкідливий не тільки від отруйної змії. У ротовій порожнині гадів багато бактерій і залишків гниючої їжі. Під час попадання в організм людини, вони можуть викликати важке інфікування", - говорить лікар.

Найбільшу помилку роблять ті, хто пробує висмоктувати отруту ротом.

"Це категорично не можна робити, - каже Микола Олександрович. – У порожнині рота можуть бути тріщини на язиці та губах. Отрута може ще швидше поширитися по організму. Багато хто вдається до народних порад: починають припалювати рану сірником, робити додаткові розрізи і навіть вирізати уражені ділянки шкіри. Таке самолікування може тільки погіршити стан хворого".

За словами лікаря, через кілька хвилин після укусу змії у людини може піднятися температура, напухнути не тільки місце ураження, але й уся рука чи нога.

"У багатьох пацієнтів може почати падати зір, у декого притуплюється слух. Іноді навіть доходить до непритомності, блювоти і лихоманки. Головне у перші хвилини після укусу спробувати видалити отруту з рани, використовуючи грушу чи нагріту банку. Місце ураження треба обробити зеленкою або спиртом. Можна накласти тугу стерильну пов'язку", - рекомендує Микола Котюк.

Зараз ви читаєте новину «Від укусу змії може притупитися зір і слух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі