четвер, 24 жовтня 2013 12:34

Яка "зимова косметика" врятує від холоду?

Яка "зимова косметика" врятує від холоду?

Згідно Європейської косметичної директиви ефективність засобів для захисту шкіри від пошкоджень, викликаних низькими температурами, повинна бути документально затверджена.

"Дослідники, як правило, майже навмання випробовують різні рецептури і фіксують отриманий результат. Тому складається враження, що за терміном "зимова" косметика не стоїть нічого конкретного, - каже Олександра Белякова, кандидат фармацевтичних наук, інженер-технолог хіміко-біологічного об'єднання при РАН "Віта". - У давнину вважалося, що захистити шкіру від морозу можна, якщо перед виходом надвір змастити її шаром жиру, вазеліну чи густого крему. Сучасною мовою косметичної хімії це значить кремом, основою якого являється емульсія типу вода у маслі, або ж вода в силіконі. На шкірі залишає тонку плівку".

На даний час вчені активно обговорюю, що може захистити шкіру від морозу. Одні стверджують, що використання жирних кремів тільки загострює пошкодження шкіри від низьких температур. Інші ж навпаки, вважають їх захисними.

Незвичний інгредієнт, який може захистити шкіру від морозу, з'явився на ринку косметичної сировини завдяки спільній роботі молекулярних біологів, біотехнологів та бізнесменів. Продукт являє собою так званий "anti-freeze" білок III типу, який захищає клітини від замерзання при температурі нижче 0 °С. Білок знімає почервоніння та подразнення шкіри, викликані дією низьких температур. Також підвищує ступінь її зволоженості.

Завдяки своїм структурним та функціональним можливостям "anti-freeze" білки захищають клітину від дії низької температури одразу декількома способами. Перший — за рахунок зниження температури замерзання кліткової рідини. Також через зменшення росту кристалів льоду, шляхом зміни властивостей кліткових мембран.

Розробляючи цей продукт, вчені звернулися до природи. За їх словами, "anti-freeze" білки зустрічаються у багатьох тварин, особливо у тих, що можуть існувати у жорстких умовах навколишнього середовища. У тому числі при температурі нижчій, ніж температура замерзання води. Основною функцією даного виду білка в організмі є зниження температури замерзання крові і міжклітинних рідин.

Зі всіх досліджень видно, що введення в косметичні засоби нешкідливих та дуже ефективних "anti-freeze" білків дійсно можуть стати вирішення проблеми захисту шкіри від холоду. Одначе, аби виявити свою дію, вони мають потрапити у клітину.

Згідно опитуванню, проведеному серед 173 користувачів "зимової" косметики, здатність "anti-frost" засобів захищати шкіру від дії холоду була оцінена позитивно 84% опитуваних. Із них 28% назвали дуже доброю, 56% - слабкою, але відчутною. Більшість опитуваних зазначили, що сухість шкіри, викликана холодом, також знизилася або повністю зникла.

"Тому нам залишається тепліше одягатися, слухати прогнози погоди і керуватися здоровим глуздом при виборі "зимової" косметики, - зазначає Белякова. - Бо ж навіть, якщо така косметика не може належним чином захистити від холоду, вона вбереже від наслідків — сухості та подразнення. А доглянута шкіра від холоду страждає менше".

Зараз ви читаєте новину «Яка "зимова косметика" врятує від холоду?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі