субота, 05 березня 2011 19:39

Зростання вартості бензину провокують переважно спекулянти - аналітик

Зростання вартості бензину провокують переважно спекулянти - аналітик

Важливим чинником зростання вартості бензину в Україні є спекуляція.

Таку думку висловив аналітик ринку нафтопродуктів Дмитро Мусієнко в ефірі Першого ділового каналу.

"Існує спекулятивний фактор, особливо коли так багато імпортерів. Наразі спекулятивний фактор відіграє понад 50%", - зазначив він, додавши, що зараз дефіциту пального в державі немає.

За словами експерта, до подорожчання бензину також призвели події на Близькому Сході та у Північній Африці.

"Це завжди дуже сильний елемент в ціноутворенні на світових ринках. І ми сильно залежимо від них", - сказав Мусієнко.

Експерт висловив думку, що швидка реакція внутрішнього українського ринку спричинена бажанням трейдерів перестрахуватися.

"Антимонопольний комітет мовчить. Міністерство (інфраструктури. – ред.) може певною мірою давати індикативні ціни, розраховувати, якою має бути ціна на нафтопродукти. Мають бути переговори з трейдерами", - підкреслив він.

На думку Мусієнка, не варто очікувати різкого збільшення вартості бензину у разі, якщо український уряд ухвалить рішення обкладати митом імпортні нафтопродукти.

"Особливих факторів для підскоку цін не буде. Тому що завжди вигідніше імпортувати сировину, ніж нафтопродукти. Україна зараз має можливість диверсифікувати поставки нафти. Нам вигідніше імпортувати азербайджанську нафту, яка більш дорога, ніж російську, тому що економіка поставок російської нафти вона не дуже приваблива через експортне мито, яке існує в Росії", - наголосив аналітик.

Зараз ви читаєте новину «Зростання вартості бензину провокують переважно спекулянти - аналітик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі