вівторок, 01 березня 2011 08:41

Ціни на бензин в Україні істотно занижені - експерт

Ціни на бензин в Україні істотно занижені - експерт

Об'єктивний рівень роздрібної ціни бензину А-95 на сьогодні становить близько 9,91 грн за літр, дизельного палива - 9,22 грн за літр.

Таку думку висловив керівник департаменту маркетингу Концерну Галнафтогаз (управляє мережею АЗС ОККО) Василь Дмитрів.

"Ціни в роздрібі сьогодні істотно занижені", - зазначив він.

За словами Дмитріва, з початку лютого по сьогоднішній день ціни на нафтопродукти в Європі виросли більш ніж на 100 дол / т, що відповідає 73 коп / л на роздрібному еквіваленті.

"Тільки за останні два дні українські заводи підняли вартість бензину на 300 грн / т. Тонна бензину А-95 на Лисичанському НПЗ сьогодні коштує 11350 грн / т. З урахуванням залізничного транспортування на нафтобазу це вже становить 8,90 грн / л", - підрахував Дмитрів, зазначивши, що вхідна ціна на заправку становитиме близько 9,10 грн / л.

За даними Консалтингової групи А-95, за станом на 25 лютого середні роздрібні ціни на нафтопродукти становили: бензин А-80 - 7,95 грн / л, А-92 - 8,43 грн / л, А-95 - 8,82 грн / л, ДТ - 8,23 грн / л.

Нагадаємо, значне зростання цін на нафтопродукти в Україні відбувається з грудня 2010 року. Великі оператори ринку заявляють, що подорожчання палива спричинили об'єктивні причини: подорожчання нафти на світових майданчиках і підвищення акцизів на бензин і дизпаливо з 1 січня 2011 року.

У той же час Міненерго вважає таке зростання цін на АЗС необгрунтованим, зазначаючи, що нафтотрейдери до останнього часу реалізовували запаси нафтопродуктів, придбані до підвищення акцизів.

У свою чергу, АМК почав відповідне розслідування щодо найбільших мереж на ринку і закликав їх не виходити за межі цінового коридору, встановлені ЕАГ.

Зараз ви читаєте новину «Ціни на бензин в Україні істотно занижені - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

57

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі