четвер, 15 квітня 2021 04:25

Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф

Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф
Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф фото: Autocentre

При відсутності законних підстав для зупинки автомобіля інспектори часто використовують фразу "У вас брудні номерні знаки". Штрафи за такі порушення зросли в 5 разів.

Навіть якщо на номерних знаках не видно хоча б 1 символ, є ймовірність накладення штрафу, повідомляє "Дорожній адвокат".

Водію заборонено керувати транспортним засобом із забрудненим номерним знаком, що не дає змоги чітко визначити символи з відстані 20 м (2.9.в ПДР).

Якщо порушення водій вчинив уперше, то на нього чекає штраф у розмірі 850 грн (ч. 6 ст. 121 КУпАП).

Якщо таке порушення водій вчинив повторно протягом року, то йому загрожує або штраф у розмірі 1 700 грн, або громадські роботи від 30 до 40 год., з оплатним вилученням транспортного засобу (ч. 7 ст. 121 КУпАП).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Законопроєкт про техогляд: які зміни чекають водіїв

Однак важливою особливістю при накладенні штрафу є те, що номерний знак повинен не читатись саме з відстані 20 м.

Тобто підставою для накладення штрафу може бути лише зроблена інспектором фото- та відеофіксація на відстані 20 м, на якій не буде видно номерних знаків. Також мають бути проведені відповідні заміри цієї відстані.

Тому після зупинки автомобіля варто одразу усунути таке порушення, а саме протерти номерні знаки. Після цього, можна попросити інспектора надати для перегляду фото- та відеодокази, на яких зафіксовано здійснення руху автомобіля із нечитабельними на відстані 20 м номерними знаками.

Якщо ж інспектор не зафіксував такого правопорушення на відстані 20 м, то такий штраф є незаконним.

6 квітня 2021 року автосалони України отримали право реєструвати нові транспортні засоби. Раніше працівники автосалонів домовлялися із сервісними центрами МВС. Тепер покупець нового автомобіля може одразу після придбання отримати номерні знаки та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу безпосередньо в автосалоні.

Зараз ви читаєте новину «Забруднені номерні знаки: як не отримати штраф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі