четвер, 22 листопада 2018 11:44

Заблоковані важливі траси і бійки між водіями: як пройшов протест власників євроблях
22

Вінниця
Фото: 33 канал
Київ
Київ
Київ
Київ

Власники автомобілів на іноземній реєстрації закінчили безстрокову акцію громадянської непокори. Заявили, що мають переформатуватися.

2 дні вони блокували дороги у майже 50 міст у різних регіонах країни. Перекривали траси машинами, безперервно ходили пішохідними переходами, не даючи проїхати транспортним засобам. Активісти також мітингували під Верховною Радою. Загалом акція охопила 56 міст і 50 тис. осіб.

У Львові, Хмельницькому і Полтаві між мітингарями і водіями сталися сутички. Поліція Рівненській області відкрила кримінальне провадження проти учасника акції. Він наїхав на ногу начальникові Патрульної поліції під час перекриття траси Київ-Чоп. У Полтавській області євробляхери побили далекобійника.

У ніч на 20 листопада активісти заблокували з української сторони прикордонні переходи "Нова Гута - Нові Яриловичі" поблизу Білорусі. Пасажири перетинали кордон пішки і самостійно добиралися до міста.

"Власники автомобілів на євробляхах не влаштовують прописані у законах №8487 умови. Їх не влаштовує, що за ним вартість розмитнення 15-20-річних легковиків така, як і ціна цих машин. Вони вимагають президента ветувати документ і переглянути умови оподаткування, - каже Gazeta.ua політолог Михайло Басараб. - Прийняті норми були компромісними між парламентарями різних партій. Положення обговорювали з якоюсь частиною представників євробляхерів. Попри це вони хочуть більш лояльний закон для легалізації своїх автомобілів. Люди побачити, що шантаж якоюсь мірою працює, тому можуть це використовувати. Мільйон євробляхарів цілком досить, щоб впливати на політичну ситуацію в державі".

Активісти ГО "АвтоЄвроСила" заявили, що чекатимуть на підпис законопроектів № 8487 та № 8488 спікером парламенту Андрієм Парубієм. Потім протестуватимуть під Адміністрацією президента. Від нього власники євроблях вимагають накласти вето на документи.

"Якщо Верховна Рада піде на поступки - це буде провальний прецедент для України. У майбутньому за схожим шляхом можуть піти бурштинокопачі чи контрабандисти. Вони вимагатимуть узаконити своє незаконне ремесло. Так можна протестувати проти будь-яких законів чи положень Конституції. Якщо відкрити цю скриньку Пандори, то нігілізм не матиме меж і держава втратить свій авторитет", - каже Басараб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цей законопроект не легалізує "євробляхи - що передбачає закон 8487

У парламенті сенсу акцій протесту не бачать. Комітет не підтримає скасування законів.

Як відбувалися протести в регіонах у відео:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заблокували траси у 56 містах: власники євроблях почали масштабний протест

Минулого тижня Верховна Рада прийняла у другому читанні закони №8487 і №8488, які знижують акциз на ввезення нових і вживаних автомобілів. Приводом до прийняття став мітинг євробляхерів 7-8 листопада в урядовому кварталі. Страйкарі вимагали прибрати коефіцієнт віку в формулі розрахунку акцизу.

Зараз ви читаєте новину «Заблоковані важливі траси і бійки між водіями: як пройшов протест власників євроблях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі