вівторок, 20 листопада 2018 17:27

Заблокували траси у 56 містах: власники євроблях почали масштабний протест
12

Київ-Чоп
Фото: Нацполіція
Кременчук
Вінниця
Вінниця
Івано-Франківськ

В Україні проходить акція громадянської непокори власників євроблях. Мітингарі зібралися біля Верховної Ради. Безстрокова акція також проходить у 56 містах, окрім Закарпаття, Луганщини і Криму. Її підтримали понад 50 тис. українців.

Власники автомобілів на єврономерах відмовляються платити податки і вимагають внести зміни до законодавства. Автомобілісти закликають президента України не підписувати законопроекти № 8487 та № 8488, який прийняли депутати 8 листопада.

За прийнятими документами, базовий акциз для нового легкового автомобіля з бензиновим двигуном становитиме € 50, з дизельним - € 75. Також можна ввозити автомобілі різного віку. Водії зможуть розмитнювати авто протягом 3 місяців. Після - їх штрафуватимуть. Сума штрафу - від 8,5 тис. грн до 170 тис. грн.

"Всі акції громадянської непокори будуть безстроковими і відбуватимуться до моменту отримання результатів щодо питання відміни законопроектів #8487 та #8488, які були прийняті без урахування вимог громадськості, зокрема - про відміну коефіцієнту віку в розрахунку вартості акцизу", - написали активісти "АвтоЄвроСили" у Facebook.

Крім того, вони опублікували координати, де відбуватимуться мітинги.

Мітингарі вимагають доопрацювати у профільному комітеті закони, які народні депутати прийняли у другому читанні. Активісти хочуть, щоб за розмитнення автомобілів, яким більше 10 років, не доводилося платити 100% або навіть 200% від їхньої вартості. Активісти також вимагають покращити стан автомобільних доріг України і виділити на це 100% надходження з коштів від податків на пальне і ввести дієвий держконтроль за вартістю та якістю пального на автозаправках країни.

У парламенті сенсу акцій протесту, які проводить "АвтоЄвроСила", не бачать. Комітет не підтримає скасування законів, адже для цього повинні бути або критичні суперечності в їхньому тексті, або вагомі порушення регламенту під час голосування. Відкликати прийняті закони неможливо. Зараз вони чекають підпису президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цей законопроект не легалізує євробляхи - що передбачає закон 8487

"Законопроекти прийняли в другому читанні. Жодних компромісів бути вже не може, - каже голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. - Ми грали у відкриту. Завжди були дуже відверті. Всі зміни погоджували і рухалися всі разом. Що відбулось зараз і чому продовжують спекулювати тим, що законопроекти не зовсім задовольняють або зовсім не задовольняють. Говорити тепер, що ми хотіли повністю відмінити акциз, акцизний податок з авто, нелогічно, неправильно, не по-державницьки, невідповідально. У подальшому, мені здається, продовження такої риторики призведе до поганих наслідків".

Минулого тижня Верховна Рада прийняла у другому читанні закони №8487 і №8488, які знижують акциз на ввезення нових та вживаних автомобілів. Приводом до прийняття став мітинг євробляхерів 7-8 листопада в урядовому кварталі. Страйкарі вимагали прибрати коефіцієнт віку в формулі розрахунку акцизу. Нові закони мали задовольнити вимоги євробляхерів і зробити розмитнення автомобілів доступним.

Зараз ви читаєте новину «Заблокували траси у 56 містах: власники євроблях почали масштабний протест». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі