четвер, 29 травня 2014 19:06

Українські автозаводи можуть зупинитися через тероризм на сході

Українські автозаводи можуть зупинитися через тероризм на сході
Фото: autoua.net

Нестабільна обстановка в Донецькій і Луганській областях зриває виробничі процеси на підприємствах українського автопрому, оскільки порушені постачання комплектуючих з цих регіонів.

Згідно з прес-релізом асоціації "Укравтопром" в середу, тільки у Запорізького автомобілебудівного заводу в Донецькій області розташовані 25 підприємств - постачальників комплектуючих, в Луганській - 11 підприємств, звідки поставляються гумотехнічні вироби, ресори, радіатори, інструменти, вироби з кольорових металів.

"За інформацією учасників асоціації, багато поставки комплектуючих тимчасово припинені: блокпости і військові дії заважають їх безпечної та своєчасної транспортуванні. В результаті виникла загроза зупинки виробництва, оскільки за короткий час знайти нових постачальників практично неможливо", - наголошується в повідомленні.

При цьому в компанії підкреслюють, що політична нестабільність на сході створила новий виклик автовиробництва в доповнення до спаду продажів, який особливо відчутний у східних регіонах країни та Криму.

"Не додає оптимізму українського автопрому і недавня скасування утилізаційного збору і зниження спецмит паралельно із збільшенням ставок акцизного податку на нові автомобілі і на кузови для промислового складання", - зазначає "Укравтопром".

В результаті, за оцінкою асоціації, вітчизняні виробники втратили останньої мінімальної державної захисту, отримавши додаткове фінансове навантаження, "яка ставить під питання доцільність не тільки розвитку, але і збереження промислового виробництва автомобілів в Україні".

"Очевидно, що в умовах вкрай низьких продажів виробники не зможуть нівелювати за рахунок власних ресурсів збільшені податки, і вони будуть закладені в ціну товару, а отже, ляжуть на плечі споживача. Ми вже констатуємо продовження зниження споживчої активності на первинному авторинку ", - наголошується в прес-релізі.

 Нагадаємо, за підсумками січня-квітня 2014 року підприємства галузі збільшили виробництво автотранспортних засобів на 80% порівняно з аналогічним періодом 2013 року - до 18,238 тис. од. за рахунок приросту виробництва легкових авто на 87%, до 17,242 тис.

Зараз ви читаєте новину «Українські автозаводи можуть зупинитися через тероризм на сході». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі