середа, 30 січня 2013 09:15

Збиток автокомпанії Порошенка зріс до 326 мільйонів

Збиток автокомпанії Порошенка зріс до 326 мільйонів
Фото: auto.qip.ru

Компанія "Богдан Моторс" завершила 2012 рік зі збитком понад 326 млн грн.

Про це 29 січня повідомив президент корпорації "Богдан" Олег Свинарчук, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Богдан" з'їхав у збиток".

Компанія показує збиток останні сім років, але ще рік тому "Богдан" ледь не вийшов на прибуток - його збиток становив 5,9 млн грн.

"Зараз нам стало складно конкурувати з імпортерами. Їхні фінансові ризики покриваються державними страховими компаніями, що дозволяє пропонувати покупцям автомобілі на більш вигідних умовах", - розповів Свинарчук.

Велика частина збитку викликана витратами, пов'язаними з облуговування боргу, пояснила старший аналітик ІК Dragon Capital Таїсія Шепетко.

Заборгованість компанії становить 3 млрд грн - левова частка цієї суми була взята в 2008 році у вигляді кредиту на будівництво автозаводу в Черкасах. На обслуговування боргу за дев'ять місяців минулого року компанія витратила 157 млн ??грн. За підсумками року ця сума повинна була перевищити 210 млн грн, підрахували в "АРТ-Капітал".

Досі "Богдан" перекривав збитки за рахунок імпорту автомобілів Hyundai, зазначають експерти, але їх продажі минулого року скоротилися на 9%.

"Компанія сильно постраждала саме від дії утилізаційного збору, введеного Росією. Ще в серпні минулого року збиток становив 66,4 мільйона гривень, а після введення збору за результатами дев'яти місяців - вже 256 мільйонів гривень", - розповів старший аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Олексій Андрейченко.

У результаті минулого року робота підприємства зупинялася тричі - у січні, вересні та грудні, що призвело до зниження рентабельності на 5 процентних пунктів, до 10%, додав експерт.

Зараз ви читаєте новину «Збиток автокомпанії Порошенка зріс до 326 мільйонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі