пʼятниця, 12 червня 2020 11:40

У Києві вперше застосували тролейбусний потяг

У Києві вперше застосували тролейбусний потяг
Тролейбусний автобус. Фото: autoconsulting.ua

12 червня 1966 року у Києві почали експлуатувати перший у світі тролейбусний поїзд, який винайшов Володимир Веклич.

Тролейбусний потяг став одним із прикладів застосування Системи багатьох одиниць (СБО) - способом керування рухомим складом. Уперше СБО застосували для локомотивів, які зчепилися один з одним. Керування велося з одного поста та однією локомотивною бригадою.

Вперше цю систему застосував американський винахідник Френк Спрейг 1887 року на електропоїздах Чиказької естакадної залізниці. Після цього СБО стала активно застосовуватися на електропоїздах приміських та міських залізниць, трамваях і локомотивах. Наприклад, майже у всіх метрополітенах використовуються поїзди, що працюють за СБО.

На не рейковому транспорті систему вперше застосував тільки через 79 років київський винахідник Володимир Веклич. 1966-го він з'єднав 2 тролейбуси МТБ-82/82Д за своєю системою у потяг. Тролейбусні поїзди успішно впровадили у понад 20 містах колишнього СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без фільтрів і на ніс - винайшли перший протигаз

Використання поїздів тільки у Києві 1983 року дозволило підняти провізну спроможність тролейбусного транспорту в 1,6 раза і зменшити потребу у водіях на 800 людей . Економічний ефект від впровадження одного поїзду в рік у Києві становив 3258 руб., а всього по столиці з початку експлуатації по кінець 1989 року 12,676 млн.руб. Створений Векличем транспортний засіб був настільки вчасним і затребуваним, що його виробництво поставили на промислову основу задовго до того, як він отримав право на життя. Проте перший час він працював нелегально.

Офіційне відкриття Панамського каналу відбулося 12 червня 1920-го. Пропонуємо переглянути унікальні світлини "будівництва століття", яке тривало протягом 16 років. Знімки зберігаються у Бібліотеці Конгресу США.

Зараз ви читаєте новину «У Києві вперше застосували тролейбусний потяг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі