понеділок, 26 грудня 2016 16:00

Стало відомо, чому один із найстаріших виробників вантажівок зупинився

Стало відомо, чому один із найстаріших виробників вантажівок зупинився

Російський завод ЗІЛ більше не випускатиме вантажівок. Завод у стані ліквідації. Останню машину ЗІЛ-43276Т зробили минулого тижня.

"Машина побудована на базі автомобіля 87-року, але дещо модернізована. Вона надійна і доволі міцна, але не зовсім сучасна. Тим не менш, вона займає свою нішу. Вона дешевша за європейські машини і краща, ніж китайські", - каже Gazeta.ua автоексперт Павло Лозовенко, керівник клутуб технічної класики Old Car Service.

Вантажівку збирали в пресово-зварювальному цеху, а не на головному конвеєрі, який вже не працює. ЗІЛ продали в трамвайний парк Казані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали автомобілі, з якими найчастіше стаються страхові випадки

З 2014 року автомобільний завод у стані ліквідації. На його території зведуть житловий та офісний комплекс.

"Основну роль в тому, що завод закрився, зіграла не якість їхніх машин, а те, що підприємство знаходиться практично в центрі Москви. Певно, місту зараз вигідніше побудувати новий житловий комплекс, ніж зберігати виробництво. Наприклад, з АЗЛК вчинили так само. Він, як і ЗІЛ, закрився, бо знаходився в центрі Москви. Наприклад, подібний завод ІЖ у Іжевську, який випускав Москвичі, працює досі. Так само як і Урал, ГАЗ, КамАз", - розповідає фахівець.

Завод із виробництва вантажівок відкрили у Москві 1916 року. Тоді він називався АМО й випускав одні з перших у Російській імперії машини. Це була 1,5-тонна вантажівка, зроблена за зразком італійського "Фіат 15Тер". 1931 року радянська влада перейменувала підприємство на честь Сталіна - ЗІС. На ньому почали випускати не лише вантажівки, а й легкові машини представницького класу. Через 25 років підприємство назвали ЗІЛом - на честь одного з його директорів Івана Ліхчова. З 2000-х років підприємство випускало все менше вантажівок, переважно обслуговувало малосерійні лімузини ЗІЛ.
Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, чому один із найстаріших виробників вантажівок зупинився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі