понеділок, 12 червня 2017 14:35

"Розумне" шосе попереджатиме водіїв про затори, ДТП та прорахує час простою в дорозі

"Розумне" шосе попереджатиме водіїв про затори, ДТП та прорахує час простою в дорозі
Фото: tehnot.com

Розробники з Університету штату Огайо планують створити "розумне" шосе і вже отримали на це грант. Повідомляють у finance.ua.

На ділянці Route 33, довжиною 56 кілометрів, встановлять елементи системи обміну даними з автомобілями стандарту v2i ("автомобіль-інфраструктура"). В рамках проекту 56-кілометрова ділянка шосе отримає волоконно-оптичну лінію зв'язку, яка дозволить передавачам швидко обмінюватися даними один з одним. Передавачі відправлятимуть повідомлення автомобілям і у відповідь прийматимуть дані від них. Їх встановлять через кожні 600 метрів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Himera-Q: інтернет вибухнув обговоренням надсучасного суперкара

Це допоможе передаватиме автомобілям різні корисні інформаційні повідомлення. Зокрема, розробники вважають, що "розумне" шосе зможе попереджати водія про затори за маршрутом руху, прораховувати об'їзд, а також прогнозувати час простою на світлофорі.

Вартість проекту 21 млн. дол. Завершити роботи зі встановлення шосе планують до кінця 2018 року.

Системи v2i поки не встановлюють на серійні автомобілі й існують лише як перспективні розробки. Запланували, що до 2023 року всі машини, які випускають в США, матимуть підтримку стандарту v2v (vehicle-to-vehicle, "автомобіль-автомобіль"). Однак найперспективнішим вважають стандарт v2x (vehicle-to-everything, "автомобіль-все").

Зараз ви читаєте новину «"Розумне" шосе попереджатиме водіїв про затори, ДТП та прорахує час простою в дорозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі