пʼятниця, 28 вересня 2018 20:31

Перший серійний автомобіль Ford T, Chevrolet Брєжнєва і радянський лімузин - стартував найбільший технічний фестиваль OldCarLand
35

Фото: Олена КАПНІК

Сьогодні, 28 вересня, розпочався найбільший технічний фестиваль України OldCarLand. Захід триватиме 3 дні на територій столичного ВДНГ, що на проспекті Глушкова, 1.

9-й фестиваль традиційно організовує "проект Кофейбус" і клуб технічної класики OldCarServsice.

На святі очікують близько 1 тис. старих транспортних засобів з усієї України та світу. Зокрема,Латвії, Литви, Польщі, Німеччини. Серед експонатів – спортивні машини, європейські легковики, американські седани і моделі радянського автопрому різних років випуску. Також просто неба виставили автобуси, мотоцикли, велосипеди, вантажівки, військову і комунальну техніку. Найстарішому експонату – понад 90 років.

"Нинішній OldCarLand вперше відбувається на території столичного Виставкового центру. У 70-80-х роках минулого століття тут відбувалися зльоти любителів раритетних автомобілів. Завдяки експозиції відвідувачі матимуть змогу побачити автопром різних країн, прослідкувати, як змінювалися автомобілі з кожним десятиліттям. Машини також можна побачити в русі. Під час фестивалю відбудеться ретроралі OldCarRally. Участь у ньому візьме рідкісний радянський автомобіль представницького класу ЗІС-110. Навесні він отримав гран-прі фестивалю. Він своїм ходом виїде на дорогу. Це говорить про рівень і якість відреставрованих автомобілів", - розповідає один з організаторів фестивалю і президент клубу OldCarServsice Павло Лозовенко.

Негласна тема 9-го OldCarLand – американські автомобілі. На території ВДНГ виставили лінійку машин General Motors, привезли перші серійні моделі автомобілів у світі, які почали виготовляти у Штатах.

Автор: Олена КАПНІК
   Ford T або «Бляшана Ліззі» - перший серійний автомобіль у світі. Його випускав Генрі Форд з 1908-го по 1927-й  роки.
Ford T або «Бляшана Ліззі» - перший серійний автомобіль у світі. Його випускав Генрі Форд з 1908-го по 1927-й роки.

"Серед автомобілів найбільш яскраві і вражаючі – американські. Вони завжди виглядають дорожче, ніж насправді коштують. Ми намагалися максимально залучити власників цих автомобілів на фестиваль, щоб ознайомити відвідувачів зі зразками американської техніки 1920-х років і вище. Зокрема, у нас два автомобілі Ford T. Їх виставляються вперше на будь-якому фестивалі. Один з них ранньої моделі, другий - більш пізній. Тобто можна простежити, як змінювався цей автомобіль. Ford T - це перший автомобіль, що поставили на конвеєр. Він здобув справжню популярність бренду", - каже Павло Лозовенко.

На нинішньому фестивалі чимало оригінальних і рідкісних автомобілів. Серед таких експонатів OLDSMOBILE Delta 88 1971-го року випуску, Chevrolet Impala 1973-го, Chevrolet Delray 1957-го, Packard Eight 1935-го, Buick 6 Speedster 1921-го, Cadillac Biarritz Convertible 1970-го.

Негласна тема 9-го OldCarLand – американські автомобілі

Одна з родзинок нинішнього фестивалю – культовий автомобіль Chevrolet Bel Air 1955 року випуску. Седан входить у "десятку" кращих американських автомобілів всіх часів. Це одна з перших моделей, яка має авіадизайн. У конструкції багато хрому. Дизайн має великі крила і плавні лінії.

"Автомобіль має цікаву історію. Він потрапив у Радянський Союз у 55-му році. Машину купили з автосалону в Австрії. Вона належала Леоніду Брєжнєву. Автомобіль йому подарував Микита Хрущов. Брєжнєв віддав автомобіль своїй донці. Йому не подобався дизайн машини і дуже яскравий колір. На лобовому склі – відбитки ноги доньки і тріщина. Вона утворилося після аварії", - розповідає колекціонер ретротехніки з Дніпра Василь Панкратов.

Автор: Олена КАПНІК
  Chevrolet Bel Air належала Леоніду Брєжнєву
Chevrolet Bel Air належала Леоніду Брєжнєву

На фестиваль приїхав рідкісний для України нідерландський легковик DAF-44. Легковик випускали 1966-го по 1974-й роки. Автомобіль малого класу оснащений безступеневою трансмісією.

Традиційно на OldCarLand виставили автобуси радянського, українського та іноземного виробництва. Родзинка 9-го фестивалю – експериментальний автобус ЛАЗ-5208. Транспортний засіб у 1994-му виготовили у Львові. Його планували поставити на конвеєр. У 90-ті роки його вартість сягала $95 тис. Через брак фінансів у серію автобус не пішов.

Спеціально до фестивалю зі Львова пригнали комфортабельний сучасний півтора поверховий автобус нинішнього року випуску - NeoLaZ Lemberg. У нього тоновані вікна, оригінальна форма кузова, німецькі деталі. У салоні ортопедичні крісла, оббиті червоним шкірозамінником. Сидіння мають підлокітники і підніжники.

На фестивалі показали військову техніку часів Другої світової війни. Привезли танк Т-34, радянський бронеавтомобіль БА-64, БТР-152 1947-го року виробництв. Також виставили вантажівки ГАЗ-аа і ЗІС-5 1930-х років, дивізійні гармати і справжню польову кухню часів Другої світової війни

Київавтодор привіз технікудля прибирання і ремонту доріг. Це радянський каток для укладання доріг і сміттєвоз, білоруський снігонавантажувач, німецький солерозкидач, американський заливник швів, швейцарська підмітально-прибиральна машина.

Автор: Олена КАПНІК
  Виставка комунальної техніки Київавтодору
Виставка комунальної техніки Київавтодору

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автомобіль Горбачова, єдиний в Україні Mercedes 190 SL – розпочався найбільший фестиваль ретроавто OldCarLand

OldCarLand - це не тільки автомобілі. На заході покажуть радянські ігрові автомати. Серед них – "Городки", "Мотогонки", "Полювання", "Снайпер", "Морський бій", "Футбол", "Баскетбол". Усі ігрові автомати працюють. Від так на них можна буде пограти у давно забуті ігри.

На цьогорічному фестивалі чимало оригінальних і рідкісних автомобілів

OldCarLand триватиме до 30 вересня. Протягом трьох днів фестивалю пройде кілька десятків різних заходів і змагань. Відбудуться зльоти любителів двоколісної техніки. Лекції з історії автомобілів, виставка художніх робіт, працюватимуть стенди з першими електронними музичними інструментами. На спеціальному майданчику гонщики будуть дріфтувати і показувати складні трюки.

У зоні українського клубу любителів авто марки Smart охочі зможуть обмінятися досвідом ремонту та експлуатації цих мініатюрних машин. Цікаві тюнінговані мотоцикли виставили у зоні байк-клубу Padonki. Класичні моделі – у Gentleman's Ride.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальні гоночні вантажівки і єдина в Україні Lloyd Arabella - стартував найбільший технічний фестиваль OldCarLand

На головній сцені фестивалю проведуть майстер-класи із відновлення автомобілів. Спеціалісти покажуть, як проходить лужіння кузова машини, продемонструють установку і зняття скла.

Для найменших відвідувачів фестивалю влаштують перегони на дитячих педальних машинах. Взяти участь у змаганні зможе кожний охочий малюк.

У неділю на фестивалі виступить легендарний гурт "Лейся Песня". Він випустив 12 платівок. Зі сцени OldCarLand пролунають хіти гурту. Зокрема, "Обручальное кольцо", "Песенка про сапожника", "Кто тебе сказал", "Конопатая девчонка".

Найбільший український технічний фестиваль OldCarLand триватиме з 28 по 30 вересня на ВДНГ, за адресою проспект Глушкова, 1. Вхід: з 9:00 до 20:00.

8-й фестиваль OldCarLand пройшов навесні. Тривав з 27 квітня по 2 травня у столичному Музеї авіації. На свято приїхали більше 1 тис. старих автомобілів з усієї України. Також завітали на свято автолюбителі з Польщі, Білорусі, Литви, Латвії та Естонії.

Зараз ви читаєте новину «Перший серійний автомобіль Ford T, Chevrolet Брєжнєва і радянський лімузин - стартував найбільший технічний фестиваль OldCarLand». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі