неділя, 30 квітня 2017 07:07

На OldCarLand показали "Автобус Шарапова"
7

Фото: О.Капнік

На фестивалі OldCarLand харківські автолюбителі показали автобус ЗІС-8. Цей радянський автобус випускали на базі ЗІС-5 на Московському автомобільному заводі імені Сталіна.

"Автобус тривалий час їздив y Харкові на маршруті. Після війни, коли автобуси списували, його відправили в одне з сіл Харківської області. Там y колгоспі на ньому довгий час їздили працівники. У 80-x роках я був y будівничій бригаді на Харківщині. Ми будували лінії електропередач. Я їздив на цьому автобусі. Випадково років п'ять тому дивився свій студентський альбом і згадав цей ЗІС. Зателефонував y колгосп. Там сказали, що автобус можуть віддати, бо він зовсім y поганому стані", - розповідає Gazeta.ua президент Харківського технічного клубу "Самохід" Олександр Осетров.

Автобус реконструювали за кресленнями на Харківському заводі. Деталі шукали в різних містах України та y Росії, каже фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На OldCarLand презентували перший у світі автомобіль

Автомобіль має повністю дерев'яний кузов. Металічний лише капот. Усе інше обшите металом. Передні двері відчиняв водій з середини. Задні – пасажири.

ЗІС С-8 має шестициліндровий рядний карбюраторний мотор. Його об'єм 5,55 л. Потужність 73 к.с. Це дозволяє автобусу розганятися до 60 км/год.

"Цікаво, що на ньому є синій і зелений ліхтар. Автомобіль робили до війни, коли була неграмотність серед людей. Для того, щоб люди могли відрізняти, який це маршрут, робили ці ліхтарі. До прикладу, синій і зелений – четвертий маршрут. Червоний і жовтий – п'ятий. Такі ліхтарі були на усіх перших трамваях, тролейбусах і автобусах. Потім з'явилося віконце, де писали номер маршруту", - розповідає автолюбитель.

Нині ЗІС-8 - єдиний автобус на території України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У стилі ретро: показали саморобний автомобіль Ford

На фестиваль OldCarLand, що проходить другий день у Державному музеї авіації на вул. Медова у Києві, привезли 7 головних автомобілів заходу. Це машини різних років випуску, які мали ті чи інші новаторські технічні рішення свого часу.

Зараз ви читаєте новину «На OldCarLand показали "Автобус Шарапова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі