четвер, 03 вересня 2020 11:15

"Наші спортсмени виборюють медалі на європейських змаганнях" - що варто знати про наш мотокрос
6

Автор: Володимир Мукан
  Олександр Пащинський, член правління Федерації мотоциклетного спорту в Україні, головний організатор етапу чемпіонату світу з мотокросу серед екіпажів в Україні та організатор змагань на СТК «Сона»
Олександр Пащинський, член правління Федерації мотоциклетного спорту в Україні, головний організатор етапу чемпіонату світу з мотокросу серед екіпажів в Україні та організатор змагань на СТК «Сона»

- Зараз готуємося до четвертого етапу Відкритого кубку з мотокросу спортивно-технічного клубу "Сона". Місяць тому провели перші у цьому сезоні відкриті змагання із глядачами. На щастя, дозволила це зробити епідеміологічна ситуація під Києвом, - говорить Gazeta.ua Олександр Пащинський, член правління Федерації мотоциклетного спорту в Україні, головний організатор етапу чемпіонату світу з мотокросу серед екіпажів в Україні та організатор змагань на СТК "Сона". Він розповідає про мотокрос в Україні та особливості проведення змагань під час карантину.

Як пройшли попередні змагання?

- Ми провели їх практично в усіх існуючих класах – окрім квадроциклів і мотоциклів з колясками. Спортсмени змагалися в дитячому, в жіночому класі, в класі ветеранів і в багатьох інших. Всі показували високий рівень. Відчувається, що спортсмени скучили з таким заходами й з радістю брали в заїздах участь. Загалом подібні змагання дуже важливі, бо це підтримка спорту в Україні. Зазвичай найінтенсивніші тренування є перед змаганнями. Саме на них спортсмен розвивається.

Я помітив, настільки були щасливими учасники наших змагань побачити одне одного й гідно проїхатися на мотоциклах. Видно, що такі змагання для них – як ковток свіжого повітря.

Чи шкодить карантин підготовці спортсменів до змагань?

- Мотокросу карантин не заважає, адже всі тренування і змагання відбуваються виключно на відкритих майданчиках і з великою дистанцією між людьми. А це унеможливлює зараження вірусами.

Які позиції наших спортсменів у контексті світового мотоспорту?

- У нас є достойні спортсмени, які тренуються на європейських трасах і виступають на європейських чемпіонатах. Їх небагато, але деякі з них виборюють медалі. Тому можна сказати, що в нас непоганий рівень.

Змагання з мотокросу
Фото: Володимир Мукан
Змагання з мотокросу
Змагання з мотокросу
Змагання з мотокросу
Змагання з мотокросу

Від чого залежить подальший розвиток українського мотокросу?

- Перш за все, для спортсменів із мотокросу важлива база для тренування. Це траси, техніка, екіпіровка. При чому треба розуміти, що це все потрібно далеко не для одного спортсмена, бо розвиток мотокросу залежить від правильної підготовки цілих поколінь у мотоспорті. А це все впирається в матеріальні витрати. Якби ресурси в державі для цього були, то впевнений, що наші спортсмени більш гідно готувалися й привозили б більше нагород із міжнародних змагань.

Як саме держава б могла підтримати цей спорт, особливо у теперішній час із проблемами наповнення бюджету?

- Це можуть бути спеціальні закони, які стимулюють розвиток спорту. Нічого придумувати не потрібно, багато механізмів вже діє у розвинених країнах. Я виступав 2002-2003 року за німецький клуб, тренувався в Бельгії. Там підприємства, які підтримують спорт, платять менші податки і держава до них лояльніше ставиться. Тобто виходить, що і держбюджет не витрачає коштів, і спорт добре розвивається.

Від чого залежить успіх у мотокросі?

- Я давно у мотокросі, тому можу сказати, що успіх залежить від двох речей – скільки спортсмен тренується і настільки ефективно. А також від того, - на якій техніці виступає.

Якщо раніше, у радянські часи, молоді спортсмени починали підготовку у "Досафах", то зараз цим займаються батьки молодих спортсменів – купують мотоцикли, наймають тренера.

Зараз ви читаєте новину «"Наші спортсмени виборюють медалі на європейських змаганнях" - що варто знати про наш мотокрос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі