четвер, 23 квітня 2020 12:49

На заводі Lancia створили перший броньовик для світових воєн
4

Lancia 1Z Serie I
Фото: https://uzr.com.ua/
Lancia 1Z Serie I
Lancia 1Z Serie I
Lancia 1Z Serie I

Цього дня 105 років тому італійський інженер Вінченцо Лянча спроектував один із перших броньових автомобілів у світі Lancia 1Z.

Броньовик став наймасовішою машиною подібного класу в період військових дій в Європі. Він був зроблений на основі серійної вантажівки із міцним корпусом та кулеметами "Максим" зверху. Перед двигуном стояла велика фара.

Всередині було передбачено 6 місць для екіпажу. Серед якого був командир, стрілки, водій і моторист.

"Інженер взяв за основу вантажівку 1-Zeta. Зробив під її шасі й потужність двигуна корпус із товстого металу і вийшов броньовик, - говорить Gazeta.ua автоісторик Віктор Мельник. – Але це був не просто корпус. Його зробили таким, аби не тільки протистояв пробоям конструкції від куль, а щоб змінював траєкторію польоту. Це мало допомогти знизити силу удару від потужної зброї. Відповідно вберегти корпус машини. Звісно, таких ребер було небагато – тільки в області капота і верхівки даху. Вікна зробили у вигляді вузьких вирізів".

Вперше в Європі на подібних авто з'явилося електричне освітлення

Колеса автомобіля також були захищені металевими щитами. Вони прикривали велику частину гумових шин.

"Скрізь метал ставили товщиною 6 міліметрів. Це було доволі великим навантаженням на двигун "Лянча" на 60 кінських сил. Тому внизу, в районі підлоги машини, інженер вирішив зекономити – розпорядився встановлювати тонші листи металу – на 2,5 міліметри. Цікаво, що вперше в Європі на подібних авто з'явилося електричне освітлення", - каже фахівець.

Цей автомобіль італійська армія взяла на озброєння під час Першої світової війни. До 1916 року таких вже зробили 20 штук. В подальшому машину модернізовували й на її основі робили досконаліші моделі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Має гарячий характер і трициліндровий двигун - як їде Ford Focus ST-Line

У квітні 1971 року почали випуск перших "Жигулів". Новий радянський легковик стали робити на Волзькому автомобільному заводі у російському місті Тольятті. Першою моделлю став седан ВАЗ-2101 під назвою "Жигулі". Таку назву має частина приволзької височини в Росії.

Зараз ви читаєте новину «На заводі Lancia створили перший броньовик для світових воєн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі