середа, 03 липня 2013 15:20

Автоінвертор: побутова розетка на 220 вольт в автомобілі
8

Фото: Фото: Володимир МУКАН

Автоінвертори перетворюють 12 вольт автомобільної електромережі на 220. Ці пристрої під'єднують до підкурювача і вмикають у них блоки живлення різноманітної техніки.

Про те, як обрати автоінвертор, розповідає Артем Йовенко, менеджер компанії Vitol. Він продає автомобільні пристрої у столичному автомагазині на вул. Перова.

Найдешевші інвертори продають за 120-130 гривень. Вони розраховані на максимальне навантаження 75-100 Ват. Мають дві розетки у корпусі, гніздо USB і штекер для підкурювача.

"Це зазвичай портативні пристрої. Їх використовують здебільшого для підзарядки телефону чи фотоапарата, - розповідає Йовенко. - У випадку з телефоном це зручно для автомобілістів. Бо не потрібно з появою нового мобільника купувати до нього спеціальну зарядку від 12 вольт".

Головною перевагою портативного інвертора є вартість і невеликі розміри. Його не потрібно стаціонарно прикручувати у салоні. Проте недоліком компактного пристрою є те, що він розхитує гніздо підкурювача.

"Ще й, як правило, USB-гніздо там практично безкорисне. Через нього треба дуже довго заряджати телефон чи плеєр".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Автомобільний електрочайник гріє півлітра води 20 хвилин

Недорогою альтернативою портативному інвертору є перетворювач на 130-150 Ватт у пластиковому корпусі. Коштує 150-170 грн.

"Такий добре тягне більшість гаджетів - комп'ютери, телефони, магнітоли, принтери тощо. У мене такий стоїть у машині. Але він, на жаль, не може заряджати ноутбук, якщо він вимкнений. А якщо ж на ньому під час зарядки ще працювати, то інвертор просто забезпечуватиме його роботу, але не заряджатиме".

Інвертори потужністю 170-300 Ватт зазвичай мають кулер для охолодження. Як тільки пристрій починає нагріватися, автоматично вмикається вбудований у ньому вентилятор. Такі перетворювачі напруги продають за 220-380 грн.

"У таких зазвичай алюмінієві корпуси. Вони служать не так для захисту внутрішнього начиння, як для охолодження. Тобто виконують роль радіатора. Тому, щоб пристрій надмірно не перегрівався, не раджу його встановлювати у районі обдуву ніг переднього пасажира. Взимку працюватиме пічка й вона перегріватиме інвертор".

200-500-ватні інвертори заряджають ноутбук під час роботи, як і в побутовій мережі 220 В. До перетворювачів понад 250 Ват при повних навантаженнях радять вести окремий дріт від акумулятора, бо проводка та запобіжники підкурювача автомобіля не завжди витримують навантаження понад 150-250 Ватт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дірку в бензобаку заткнули шурупом

"Мій 150-ватний добре нагріває запобіжник підкурювача під час роботи. Кожні 2-3 місяці запобіжник потрібно міняти. Тому потужніші інвертори, понад 200 Ватт, бажано приєднувати напряму від акумулятора".

Інвертори потужністю понад 300 Ватт коштують більше 270 грн, потужніші 600 Ватт - від 440 гривень. Через інвертор радять живити техніку, що має на 15-20% меншу потужність за максимальну допустиму потужність інвертора.

"Бажано вмикати інвертор під час роботи двигуна автомобіля, щоб не посадити акумулятор. Або мати додатковий акумулятор для інвертора. Це, наприклад, якщо їдете на рибалку, полювання чи ще якийсь відпочинок".

До інверторів не радять під'єднувати плазмові телевізори, мікрохвильові печі та компресорні холодильники. Навіть потужні перетворювачі не можуть забезпечити нормальної роботи цій техніці, бо під час її запуску вона споживає на 40-60% більше потужності, ніж зазначено в її техдокументації.

Яка потужність потрібна для найпоширенішої техніки?

Зараз ви читаєте новину «Автоінвертор: побутова розетка на 220 вольт в автомобілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі