четвер, 25 листопада 2010 03:45

Автомобільний електрочайник гріє півлітра води 20 хвилин

 

"Мені вже і чотирьох розеток у машині не вистачає, — каже київський таксист 32-річний Олександр Якубовський. Він сидить за кермом власної "Дачії Лоґан". На склі прикріплений навігатор, на спеціальних тримачах висять дві мобілки. Одна заряджається від 12-вольтової автомобільної мережі. — Купив собі розгалужувач за 60 гривень на чотири гнізда для підкурювача, бо все це треба живити".

Навігатор у нього постійно підключений, мобільні телефони заряджає теж у машині.

— Торік придбав накидку для сидіння з підігрівом, — показує. — Її теж під'єдную до підкурювача. Буває таке, що всі розетки зайняті. Раніше користувався ще автомобільною чашкою з підігрівом. Хороша річ — залив туди гарячого чаю і вона підтримує температуру 65–80 градусів.

У "дачії", як і в більшості машин, один підкурювач з електрозапальничкою. Однак останнім часом багато автовиробників установлюють поряд ще додаткове гніздо підкурювача з відкидною кришкою. Таке ж є в багажнику, де зручно ставити автохолодильник, заряджати компресор, пилосос, ліхтар.

— Зараз багато всіляких автомобільних аксесуарів, які можна під'єднати до гнізда підкурювача, — каже київський водій Роман Козаков, 25 років. — Однак багато з них непрактичні. У мене був автомобільний електрочайник, то він кип'ятив півлітра води 20–25 хвилин. Щоб не розряджати акумулятор, доводилося тримати двигун запущеним. При цьому машина має стояти на місці, адже під час руху вода може розлитися.

Пристрої потужністю понад 60 Вт рекомендують вмикати в гніздо підкурювача, коли двигун працює.

— Маю недорогий китайський компресор, — розповідає автолюбитель із Черкас Іван  Занько, 50 років. — Раз спустило колесо, то хвилин 30–45 качав. За перших 10 — пристрій дав лише одну атмосферу. Після кожних 10 хвилин робив за інструкцією півгодинну перерву. Потім докачав до "двійки" — і поїхав. Більше компресор видати не зміг. Працював у холосту.

В автомагазинах можна знайти автомобільну мікрохвильову піч, кавоварку, кип'ятильник, телевізор, холодильник, ліхтарі тощо.

— Найдешевший чайник у нас 78 гривень, — каже продавець автомагазину на столичній вул. Верхній Вал Андрій Колесніков, 45 років. — Раніше продавали інвертори. Пристрій підключається до підкурювача і робить із 12 вольт постійного струму 220 змінного. Як на мене, хороша річ. Можна користуватися в дорозі електробритвою, комп'ютером, заряджати фотоапарат. При цьому не треба купувати безліч зарядних пристроїв із штекером для підкурювача.

Ефективність інвертора — 80%. Тобто якщо він споживає 100 Вт, то видає 80. Коштує пристрій 394 грн.

— Через високу вартість люди купують інвертори нечасто, — говорить продавець. — Зараз ми їх не продаємо.

Інвертори бувають на 150 і 300 Вт. До нього можна підключати прилад, який споживає не більш як 350 Вт. Інакше погорять запобіжники.

Зараз ви читаєте новину «Автомобільний електрочайник гріє півлітра води 20 хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі