пʼятниця, 21 липня 2023 13:17

Як швидко охолодити салон автомобіля у спеку: дієві поради

Як швидко охолодити салон автомобіля у спеку: дієві поради
Поїздка у розігрітому салоні – справжнє випробування для водія та його пасажирів. Фото: Pixabay

Якщо взимку перед більшістю водіїв стоїть завдання швидкого та правильного прогріву двигуна, то влітку ситуація зворотна – як охолодити салон, який перетворився на сауну після стоянки під сонцем.

Поїздка у розігрітому салоні – справжнє випробування для водія та його пасажирів. Як вирішити цю проблему та зробити експлуатацію машини в літній період комфортною, розповість Gazeta.ua.

Перш ніж знайти способи охолодження автомобіля, розберемося, як не допустити нагріву салону

Перше, це залишати машину на прохолодних підземних парковках, але така можливість з'являється дуже рідко. Досить часто на парковках немає повністю затінених місць. У такому разі, машину краще залишати так, щоб промені не потрапляли на панель приладів. Іншими словами, авто має бути припарковане задньою частиною до сонця.

Ще один варіант – намагатися залишати машину в тіні дерев. Але при цьому слід пам'ятати, що сонце не стоїть на місці. Залишивши машину під деревом о 9-й ранку, до 15:00 у її салоні буде справжній пекло.

Захистити салон від нагрівання може спеціальна сонцезахисна шторка. Маючи її, авто можна припаркувати у будь-якому положенні. І закріпити аксесуар на лобовому склі, використовуючи для цього фіксатори: липучки, гачки або присоски.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де не можна паркуватися: перелік місць

Що робити, якщо салон автомобіля вже розігрітий?

Перше, що роблять водії, включають кондиціонер на максимум. Але не треба із цим поспішати. Охолоджене повітря викликає різкий перепад температур, через який на лобовому склі можуть з'явитися тріщини.

Тому для початку відкрийте двері та вікна – це дозволить швидше вивести гаряче повітря.

Позбувшись гарячого повітря, можна включити кондиціонер. Потік повітря має бути спрямований через бічні та центральні дефлектори. Регулятор температури повітря має бути виставлений на мінімум, а вентилятор – працювати на допустимому максимумі.

Для прискорення виведення гарячого повітря можна трохи відкрити вікна. Використовувати кондиціонер на мінімальній температурі охолодження більше 10 хв. не можна – це призведе до перегріву двигуна.

Також увімкніть вентилятор обігрівача на максимальну швидкість. Це дозволить швидше продути нагріті повітроводи і дещо знизить їх температуру – вони будуть менше нагрівати повітря, що проходить через них.

Як врятуватися від спеки без кондиціонера

Звичайно, в першу чергу, варто опустити всі стекла і включити вентилятор обдування печі на максимум, щоб якнайшвидше "оновити" повітря в салоні на більш прохолодне вуличне.

Також можна на деякий час (до хвилини) включити омивач лобового скла – це знизить температуру не тільки найпрозорішого елемента, а й забірників повітря в салоні, а також короба притоку повітря, куди стіче вода.

Автопарк України минулого місяця поповнили понад 2 тис. авто на електротязі.

Найбільше електромобілів купують на Львівщині, у Києві та в Дніпропетровській області, повідомила пресслужба Укравтопрому.

Зараз ви читаєте новину «Як швидко охолодити салон автомобіля у спеку: дієві поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі