пʼятниця, 03 листопада 2023 05:10

В Україні зміняться іспити на володіння державною мовою

В Україні зміняться іспити на володіння державною мовою
Закон зобов'язує посадовців володіти державною мовою і використовувати її при виконанні службових обов'язків. Фото: Getty Images

З 1 січня зміниться порядок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Відповідну постанову ухвалив Кабінет міністрів. Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

До письмової частини іспиту, крім тестових завдань, додасться завдання відкритого типу - написання тексту на визначену тему.

Усна частина залишиться без змін - монологічне висловлювання.

Також збільшиться тривалість іспитів.

Тривалість іспиту для осіб, які зобов'язані володіти державною мовою і застосовувати її під час виконання службових обов'язків збільшено з 30 до 60 хв.

А для осіб, які мають намір набути громадянство України, іноземців та осіб без громадянства, які мають намір підтвердити свій рівень володіння українською мовою - зі 120 до 150 хв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найближча до української мови - не російська. Сім міфів кремлівської пропаганди

Усна та письмова частини іспиту проходять у формі анонімного комп'ютерного онлайн-іспиту.

Нові правила запроваджуються з 1 січня 2024 року.

"Впевнений, що ці зміни суттєво покращать можливість у повному обсязі визначити рівень володіння державною мовою особою-претендентом на посаду державної служби. Сподіваюся на ефективність та об'єктивність проведення іспитів та вдосконалення організаційної частини", - сказав мовний омбудсмен.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" запрацював чотири роки тому. Мовний омбудсмен назвав важливі зміни із впровадженням норм закону.

У 2019 році в Україні розпочали проведення іспитів на рівень знання української мови для державних службовців та охочих здобути громадянство.

Зараз ви читаєте новину «В Україні зміняться іспити на володіння державною мовою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі