вівторок, 10 вересня 2019 17:26

Від чого підвищується тиск у людини: симптоми гіпертонії, ефективні ліки проти тиску

Серед країн Європи Україна посідає перше місце за смертністю населення від серцево-судинних захворювань. Одне з найрозповсюдженіших із них — гіпертонія, яка проявляється у підвищенні артеріального тиску. Кожного року цю хворобу діагностують у 430 тис. пацієнтів. Найбільш вразлива група — чоловіки й жінки віком від 40 років.

Автор: Твоє Місто
  Як знизити артеріальний тиск, може сказати лише професійний кардіолог
Як знизити артеріальний тиск, може сказати лише професійний кардіолог

Високий тиск: причини

Коли тиск досягає високого рівня, це може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, зокрема серцевої недостатності, втрати зору, інсульту та захворювань нирок. За результатами численних досліджень було визначено, що межі нормальних показників артеріального тиску мають бути такими:

  • Нижній показник — 100–110/70;
  • Верхній показник — 120–140/90.

Аби зрозуміти, які фактори впливають на підвищення артеріального тиску у людини, потрібно визначити особливості цієї хвороби. Розрізняють два типи гіпертонії:

  1. Гіпертонічна хвороба. Це — хронічний процес, причини якого лікарі не можуть назвати достеменно.
  2. Симптоматична артеріальна гіпертензія. Може бути зумовлена незбалансованим харчуванням та наявністю великої кількістю солі в раціоні, частими стресовими ситуаціями та переживаннями, малорухливим способом життя, наявністю надмірної ваги, шкідливими звичками. Опційно підвищений тиск може спостерігатися після вживання міцного алкоголю або кави, прийому окремих медикаментозних засобів, відвідування лазневого комплексу, інтенсивних фізичних навантажень.

Симптоми високого тиску

Тривалий час гіпертонія може протікати безсимптомно. Пацієнт часто навіть не здогадується, що у нього високий тиск, а це ускладнює перебіг хвороби.

  • Першими ознаками того, що артеріальний тиск вище норми є легка нудота, запаморочення голови, проблеми зі сном, відчуття тривожності.
  • З часом хворий починає відчувати стиснутість і біль у грудній клітці (тисне, ниє у ділянці серця), перебої у роботі серцевого м'яза.
  • Симптомами на третій стадії захворювання можуть бути проблеми із зором, головний біль, шум у вухах, "кидання" в жар, порушення координації під час ходьби, задишка, відчуття нестачі повітря.

Препарати проти тиску

Ліки проти тиску повинен призначати лікар тільки після проведення огляду та супутнього обстеження. Вилікувати артеріальну гіпертензію неможливо. Підвищений тиск може лікуватися різними способами, а вибір засобу залежить від анамнезу пацієнта. Дотримуючись здорового способу життя та приймаючи хороші таблетки проти тиску, можна контролювати ситуацію і не допустити розвитку ускладнень. Ефективними препаратами є Корвітин, Алотендин, Аккупро й інші.

Ліки проти високого тиску необхідно правильно приймати. Слід дотримуватися таких правил:

  1. Приймати препарати щодня, адже термін дії ліків варіюється від 12 до 24 годин.
  2. Вживати лікарські засоби за чітко визначеним графіком, щоб рівень активних речовин у крові був стабільним.
  3. Дотримуватися однакового дозування. Якщо вам призначено зранку і ввечері пити по пів таблетки проти тиску, то не слід, наприклад, зранку вживати цілу, якщо ввечері не буде змоги прийняти ліки ще раз. Деякі засоби можуть призвести до гіпертонічного кризу.
  4. Запивайте лікарські препарати проти тиску лише водою, якщо в інструкції немає інших рекомендацій.

На підвищення артеріального тиску може занедужати кожен. Як знизити артеріальний тиск, може сказати лише професійний кардіолог. Лікування призначається строго індивідуально.

 
Зараз ви читаєте новину «Від чого підвищується тиск у людини: симптоми гіпертонії, ефективні ліки проти тиску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі