понеділок, 04 грудня 2023 08:56

Загинули 11 людей: в Індонезії триває виверження вулкана

Загинули 11 людей: в Індонезії триває виверження вулкана
В Індонезії триває виверження вулкана Мерапі. Фото: gettyimages.com

Внаслідок виверження вулкана Мерапі в Індонезії загинули 11 альпіністів. Ще 12 людей вважаються зниклими безвісти.

Із кратера вулкана 3 грудня викинуло шлейфи білого та сірого попелу, який накрив кілька довколишній сіл. Про це повідомляє The Guardian.

Стихія вирує у провінції Західна Суматра, там триває рятувальна операція. Було закрито два маршрути для сходжень на вулкан. Людям, які проживають на схилах Мерапі, рекомендували триматися на відстані 3 км від гирла кратера через потенційну лаву.

На вулкані на момент виверження були 75 альпіністів, які за день до цього розпочали свій шлях на гору заввишки 2891 метр. Для їхнього пошуку було задіяно понад 160 осіб, враховуючи поліцейських і солдатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Італії прокинувся потужний вулкан Етна: кадри виверження

"26 людей не було евакуйовано, ми знайшли 14 із них: трьох живими й 11 мертвими. 12 альпіністів все ще вважаються зниклими безвісти", - сказав Абдула Малік, голова пошуково-рятувального агентства в курортному місті Паданґ (столиця Західної Суматри).

Восьмеро з врятованих були доправлені до лікарні з опіками, а в одного була зламана кінцівка.

Рятувальні команди працювали всю ніч, щоб допомогти альпіністам спуститися у безпечне місце.

"Дехто отримав опіки, тому що було дуже спекотно, і їх доправили до лікарні. Постраждалі - це ті, хто наблизився до кратера", - розповів керівник Агентства з пом'якшення наслідків стихійних лих провінції Руді Рінальді.

Внаслідок виверження вулкана шлейфи попелу піднялися на висоту понад 3 тис. метрів, а потім покрили кілька сіл і заблокували сонячне світло. Людям роздали маски й закликали носити окуляри, щоб захиститися від вулканічного попелу.

Загалом на схилах Мерапі проживає близько 1400 осіб, найближчі села розташовані за п'ять-шість кілометрів від вершини.

Вулкан Мерапі на Західній Суматрі активний із моменту січневого виверження. Тоді жертв не було. Він входить до більш ніж 120 діючих вулканів Індонезії, яка піддається сейсмічним потрясінням через своє розташування в Тихоокеанському "Вогняному кільці" - дузі вулканів і ліній розломів, що оточують Тихоокеанський басейн.

У вересні на Великому острові Гавайських островів почав вивергатися вулкан Кілауеа. Це виверження вже третє у цьому році.

Кілауеа розташований у закритій зоні національного парку Гавайських вулканів, є одним із найактивніших вулканів у світі. У 2019 році низка землетрусів і потужне виверження вулкана призвели до руйнування сотень будинків і підприємств.

Зараз ви читаєте новину «Загинули 11 людей: в Індонезії триває виверження вулкана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі