Ломаченко заслуживает быть королем легкого веса

Однако полноценного титула, вероятно, не будет

2021 року Василь Ломаченко, ексчемпіон світу у трьох вагових категоріях і колишній найкращий боксер світу незалежно від вагової категорії, успішно повернувся в бокс після прикрої поразки у жовтні 2020-го від американця Теофімо Лопеса в бою за звання абсолютного чемпіона світу у легкій вазі. Боксер з Одещини здобув дві перемоги в домінантному стилі над колишніми жертвами свого кривдника – японцем Масайоші Накатані і Річардом Коммі з Гани. В бою з останнім 11 грудня на арені Madison Square Garden в Нью-Йорку, 33-річний Ломаченко нагадав фанатам про свою велич.

Український боксер виглядав більш схожим на себе, ніж в бою з Лопесом. Він продемонстрував вінтажну форму, використовуючи кути, фінти і неперевершену роботу ніг. "Лома" пурхав навколо крутого нокаутера і збивав його з прицілу, був як і раніше швидким, влучним і чутливим.

Ломаченко, напевно, як ніхто інший заслуговує бути королем легкої ваги у 2022 році. Він знову виглядає найбільшим талантом у своєму дивізіоні. При цьому не володіє жодним повноцінним титулом. І є висока ймовірність, що і не володітиме.

Ломаченко мав завершувати поєдинок з Коммі в сьомому раунді, коли відправив того у важкий нокдаун. Але замість добивання суперника він двічі звертався до його кута, щоб секунданти викинули білий рушничок. І втратив дорогоцінні секунди. Коммі відновився і більше не дав шансів себе нокаутувати.

Мав завершувати поєдинок з Коммі в сьомому раунді, коли відправив того у важкий нокдаун

У бою з Коммі Лома нагадував свою версію періоду 2016-2017 років, коли отримав прізвиського NoMasChenkо, похідної від відомої боксерської фрази "No Mas" - "достатньо, більше не треба". Тоді він у чотирьох поспіль боях змушував здаватися своїх суперників. З Коммі цього не сталося, як і не відбулося нокауту. Незважаючи на очевидне домінування, перемога не дасть очікуваного ефекту. Вона не була настільки яскравою і вибуховою, аби фанати вимагали негайної зустрічі абсолютного чемпіона світу у легкій вазі Джорджа Камбососа-молодшого саме з Ломаченком.

З іншого боку, боксер з України був занадто хорошим, щоб промоутер Камбососа-молодшого Лу Дібелла захотів виводити свого підопічного на нього вже в наступному бою. Це ж стосується і представників інших топових легковаговиків. На сьогодні Ломаченко – найгрізніша сила дивізіону. Але все ще не чемпіон. І його перспективи на бій не лише з Камбососом-молодшим, але й з іншими топовими бійцями легкої ваги, туманні.

Наприкінці 2021 року, упродовж трьох вікендів, фанати боксу мали нагоду побачити в ділі майже всіх лідерів легкої ваги. Виняток – володар титулу "тимчасового" чемпіона за версією WBC, американець Раян Гарсія. На основі цього можна скласти об'єктивне уявлення про стан справ у дивізіоні. 27 листопада Джордж Камбосос-молодший сенсаційно переміг Теофімо Лопеса і відібрав у нього титули за всіма чотирма основними версіями у професійному боксі. Але Лопес був далекий від ідеальної форми. Він виступав з травмою, був виснажений згонкою ваги і не отримував належних інструкцій під час бою від свого батька і тренера Теофімо Лопеса-старшого. Камбосос-молодший – відмінний боєць із сильним характером, неймовірно впевнений у собі. Але його боксерський талант не співмірний з власним его, а можливості обмежені. На вершині дивізіону австралієць опинився випадково.

4 і 5 грудня молоді американці Девін Гейні і Джервонта Девіс успішно захистили свої титули WBC i WBA у легкій вазі, відповідно. Вони – другорядні в порівнянні з титулами за цими версіями, якими володіє Камбосос-молодший. Обидва виграли за очками в американця Джозефа Діаса і мексиканця Ісаака Круса, але виглядали значно блідіше, ніж домінатор Ломаченко тижнем потому в бою з Коммі. Українець за відсутності Теофімо Лопеса, який переходить у першу напівсередню вагу, нині справді найсильніший у дивізіоні. Але чи вдасться йому це підкріпити здобуттям титулів – велике питання.

Усі топові легковаговики будуть боротися за право зустрітися з Камбососом-молодшим, щоб за один вечір спробувати виграти максимально можливий "куш"

Усі топові легковаговики будуть боротися за право зустрітися з Камбососом-молодшим, щоб за один вечір спробувати виграти максимально можливий "куш". У більшості з них є хороші шанси перемогти чинного короля. Але вибір залишається за самим абсолютним чемпіоном. І найлегший спосіб для нього позбутися своїх титулів – погодитися на зустріч з Ломаченком.

Лу Дібелла тільки недавно співпрацював з промоутером Ломаченка Бобом Арумом під час організації бою українця з Коммі. В нього також є інший досвід спільної роботи з Арумом. Але сумнівно, що Дібелла погодиться одразу ж кинути свого підопічного на стилістично найбільш небезпечного суперника. Оберігатимуть від зустрічі з Ломаченком принаймні ще рік-другий і представники Джервонти Девіса, Девіна Гейні і Раяна Гарсії. Може статися так, що найкращими з доступних для нього стануть суперники рівня Ісаака Круса і Джозефа Діаса. Так, бійці з топ-10, але без поясів і не ті, з ким прагне зустрічатися Ломаченко на завершенні своєї кар'єри. Тоді йому не залишиться нічого іншого, як опуститися в другу напівлегку вагу, щоб зустрітися з американцем Шакуром Стівенсоном – володарем титулу WBO. Саме про такий бій останнім часом багато говорить промоутер обох боксерів, 90-річний Боб Арум. Можливо, розуміючи, що в легкій вазі, при наявності багатьох зірок, Ломаченку робити нічого.

Василь Танкевич, для Gazeta.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі