четверг, 23 декабря 2010 13:58

"Загадав, щоб мамі Миколай приніс нового тата"

Миколай не приніс. Тепер Андрій сподівається на Діда Мороза

У неділю, 19 грудня, до етнопарку "Мамаєва Слобода" в Києві прийшли кількасот дітей на День святого Миколая. Перед входом у комплекс 20-метрова черга. Квитки для дорослих - по 40 грн, дітячі - по 10. Падає густий сніг, температура - 7?С. Діти плачуть, від холоду. Щоки червоні, губи й носики - сині.

- Ми другу годину стоїмо в черзі, - каже 34-річна киянка Марина Вільховська. - У синулі ноги промокли. Вже шмаркає. А на вході поставили бабку. Вона поки всім квитки роздасть і здачу перерахує, то вже й заходити не захочеться.

Деякі сім'ї, не дочекавшись, ідуть на зупинку. Батьки намагаються розважити дітей сніжками. Один чоловік бере сніжну брилу і кидає нею у спину синові. Той не втримується на ногах і падає обличчям у сніг. Дружина підбігає до чоловіка і кулаком цілить йому в ніс:

- Що ти робиш? Знову вранці похмелився? Ідіот! Жодного дня не пройде, щоб ти тверезий остався. Із самого ранку десь наклюкався.

Той скручує жінці руки, погрожує, що повернеться додому.

- Я загадав, щоб мамі Миколай приніс нового тата, - каже їхній син 7-річний Андрій. - Але коли проснувся, на ліжку лежав мій старий тато. Він вертається з чергування вночі, і мама сварить його, бо п'яний. Чого його по дорозі Миколай не поміняв? Може, Дід Мороз поміняє на Новий рік?

8-річна Оленка сидить на санчатах. Запитую: що їй приніс Миколай?

- У прошлу суботу я з татом написала йому пісьмо. Розказала, що ходжу в третій клас. Була слухняна, помагала мамі й татові. Розбила дві кружки, але не навмисно. Просто мама налила багато компоту і я не вдержала. Попросила в Миколая, щоб приніс мамі нові кружки, а мені мандарини і ляльку з довгим волоссям. Хотіла ще жовтого телефона з радіо і навушниками, але мама сказала, що Миколай бідний. У нього грошей на телефон нема, тому він спілкується з дітками пісьмами. Пісьмо ми з татом спалили біля його гаража, щоб Миколай на небі його почитав.

Олег, 6 років, грається синьою машинкою.

- Я просив у Миколая великий джип, щоб ми з мамою не їздили на тролейбусі і тато не сварив маму, що вона багато тратить на проїзд. Але мама каже, що джип дуже важкий і великий. Миколаю в торбу не влізе. Та й ліжко у мене маленьке. Як же він джип під подушку покладе?

Четверо бородатих чоловіків на лаві розливають у пластикові стакани коньяк. Закушують чорним шоколадом із горіхами.

- Мій син хотів комп'ютер, але на роботі зарплату не дали. Поклав йому кульок цукерок. Комп'ютер подарую на Новий рік. Жінка лист від Миколая у черевики йому засунула: "Вадімка, комп'ютер принесе Дід Мороз. Він краще розбирається у техніці. Будь слухняний, їж суп". Він розплакався, але повірив.

Дорослі регочуть. Натовп збирається навколо садиби Миколая.

Мама сказала, що Миколай бідний. У нього грошей на телефон нема, тому він спілкується з дітками пісьмами

- Ну че там? Николай подарки раздает? - цікавиться жінка у синій шубі з яскраво нафарбованими червоними губами.

- Роздає, але йому за спиною треба заплатити 30 гривень. Безплатно вручає тільки різки, - відповідає їй Олег Мирославович, 45 років. На плечах тримає 8-річного онука Кирила. Той каже:

- Я від Миколая нічого не хочу. Прошу, аби він приїхав до нас у гості. Я поспорив із однокласницею. Якщо він не приїде, маю віддати їй 20 гривень, які мені дав дід на день народження.

Возом, запряженим сірими кіньми, приїжджає Миколай.

- Мої козаки ловитимуть неслухняних дітей і обдаровуватимуть прутиками, щоб знали, як мами і тата не слухатися.

Першою ловлять 7-річну Аліну. Миколай запитує, чи була вона слухняною.

- Та була, але не завжди, - гукає з натовпу її мама.

- То що, дати їй різочку?

- Та не треба, - просить мама. - Краще подарунок.

Миколай дарує дівчинці печиво.

На два дерев'яні столи четверо буфетниць виставляють загорнуті в целофан бутерброди, чай у термосі, три пляшки медовухи. За склянку чаю беруть 5 грн, за 100 г медовухи - 10. Підносять гарячу піцу й кашу. Цінник вішають під столом.

- Ну шо там по чом? - перепитує жінка в чоловіка.

Той зігнувся навпіл, читає написане дрібним почерком меню.

- Та дорого все, пішли додому обідати.

Сейчас вы читаете новость «"Загадав, щоб мамі Миколай приніс нового тата"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі