четвер, 23 грудня 2010 13:58

"Загадав, щоб мамі Миколай приніс нового тата"

Миколай не приніс. Тепер Андрій сподівається на Діда Мороза

У неділю, 19 грудня, до етнопарку "Мамаєва Слобода" в Києві прийшли кількасот дітей на День святого Миколая. Перед входом у комплекс 20-метрова черга. Квитки для дорослих - по 40 грн, дітячі - по 10. Падає густий сніг, температура - 7?С. Діти плачуть, від холоду. Щоки червоні, губи й носики - сині.

- Ми другу годину стоїмо в черзі, - каже 34-річна киянка Марина Вільховська. - У синулі ноги промокли. Вже шмаркає. А на вході поставили бабку. Вона поки всім квитки роздасть і здачу перерахує, то вже й заходити не захочеться.

Деякі сім'ї, не дочекавшись, ідуть на зупинку. Батьки намагаються розважити дітей сніжками. Один чоловік бере сніжну брилу і кидає нею у спину синові. Той не втримується на ногах і падає обличчям у сніг. Дружина підбігає до чоловіка і кулаком цілить йому в ніс:

- Що ти робиш? Знову вранці похмелився? Ідіот! Жодного дня не пройде, щоб ти тверезий остався. Із самого ранку десь наклюкався.

Той скручує жінці руки, погрожує, що повернеться додому.

- Я загадав, щоб мамі Миколай приніс нового тата, - каже їхній син 7-річний Андрій. - Але коли проснувся, на ліжку лежав мій старий тато. Він вертається з чергування вночі, і мама сварить його, бо п'яний. Чого його по дорозі Миколай не поміняв? Може, Дід Мороз поміняє на Новий рік?

8-річна Оленка сидить на санчатах. Запитую: що їй приніс Миколай?

- У прошлу суботу я з татом написала йому пісьмо. Розказала, що ходжу в третій клас. Була слухняна, помагала мамі й татові. Розбила дві кружки, але не навмисно. Просто мама налила багато компоту і я не вдержала. Попросила в Миколая, щоб приніс мамі нові кружки, а мені мандарини і ляльку з довгим волоссям. Хотіла ще жовтого телефона з радіо і навушниками, але мама сказала, що Миколай бідний. У нього грошей на телефон нема, тому він спілкується з дітками пісьмами. Пісьмо ми з татом спалили біля його гаража, щоб Миколай на небі його почитав.

Олег, 6 років, грається синьою машинкою.

- Я просив у Миколая великий джип, щоб ми з мамою не їздили на тролейбусі і тато не сварив маму, що вона багато тратить на проїзд. Але мама каже, що джип дуже важкий і великий. Миколаю в торбу не влізе. Та й ліжко у мене маленьке. Як же він джип під подушку покладе?

Четверо бородатих чоловіків на лаві розливають у пластикові стакани коньяк. Закушують чорним шоколадом із горіхами.

- Мій син хотів комп'ютер, але на роботі зарплату не дали. Поклав йому кульок цукерок. Комп'ютер подарую на Новий рік. Жінка лист від Миколая у черевики йому засунула: "Вадімка, комп'ютер принесе Дід Мороз. Він краще розбирається у техніці. Будь слухняний, їж суп". Він розплакався, але повірив.

Дорослі регочуть. Натовп збирається навколо садиби Миколая.

Мама сказала, що Миколай бідний. У нього грошей на телефон нема, тому він спілкується з дітками пісьмами

- Ну че там? Николай подарки раздает? - цікавиться жінка у синій шубі з яскраво нафарбованими червоними губами.

- Роздає, але йому за спиною треба заплатити 30 гривень. Безплатно вручає тільки різки, - відповідає їй Олег Мирославович, 45 років. На плечах тримає 8-річного онука Кирила. Той каже:

- Я від Миколая нічого не хочу. Прошу, аби він приїхав до нас у гості. Я поспорив із однокласницею. Якщо він не приїде, маю віддати їй 20 гривень, які мені дав дід на день народження.

Возом, запряженим сірими кіньми, приїжджає Миколай.

- Мої козаки ловитимуть неслухняних дітей і обдаровуватимуть прутиками, щоб знали, як мами і тата не слухатися.

Першою ловлять 7-річну Аліну. Миколай запитує, чи була вона слухняною.

- Та була, але не завжди, - гукає з натовпу її мама.

- То що, дати їй різочку?

- Та не треба, - просить мама. - Краще подарунок.

Миколай дарує дівчинці печиво.

На два дерев'яні столи четверо буфетниць виставляють загорнуті в целофан бутерброди, чай у термосі, три пляшки медовухи. За склянку чаю беруть 5 грн, за 100 г медовухи - 10. Підносять гарячу піцу й кашу. Цінник вішають під столом.

- Ну шо там по чом? - перепитує жінка в чоловіка.

Той зігнувся навпіл, читає написане дрібним почерком меню.

- Та дорого все, пішли додому обідати.

Зараз ви читаєте новину «"Загадав, щоб мамі Миколай приніс нового тата"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі