четверг, 07 октября 2010 13:53

"Раз злямзила в колишнього п'ять гривень на маршрутку"

Продавець Раїса Клишта мріє про вечірню сукню й ботфорти

Скільки заробляєте в місяць?

- Хазяйка платить 50 гривень у день. У суботу й неділю накидає ще по десятці. За місяць виходить 1380 гривень. Бувають премії: на Новий рік - 100 гривень, на Пасху - 50. Син Ванюша працює на будівництві, то, буває, гроші дає. Недавно 400 гривень приніс, так я 300 невістці віддала на права.

Скільки витрачаєте на їжу в день?

- Не більше 25 гривень. На роботу щось із дому беру. Можу біляша з картоплею тут купити за три гривні. Свинину взагалі не купую, для мене дорого. Краще візьму філе куряче, биточки посмажу дітям на вечерю. Ковбасу можу дозволити собі варену й тільки на салат. Беру на базарі свинячий хребет по 6 гривень за кіло. Наваристий такий бульйончик виходить, і м'яско ще на тих кісточках є. Молоко купую рідко - двічі на місяць. Ще на свята можу купити оливки.

Які ще витрати маєте?

- Я завжди годувала сім'ю. Чоловік на свої гроші купив "Москвича". Тепер він на машині їздить, а вся моя зарплата в туалеті.

За світло платимо по черзі, виходить десь 100 гривень у місяць, бо в нас бойлер стоїть. Газу нема, топимо дровами, а для кухні беремо балон. Його теж домовилися по черзі заправлять. Я заправила повний на 140 гривень - вистачило майже на три місяці, а Вітька на 100 гривень - то тільки на півтора.

Щодня витрачаю п'ять гривень на дорогу. Собі на роботу пару светриків придбала в секонд-хенді по 35 гривень.

Яка була остання велика покупка?

- Напівчобітки. Купила кілька місяців тому за 200 гривень. А перед тим до 1 березня, у мене день народження був, зробила собі подарунок - бріджики й блузочку за 350 гривень. Дівчата-продавці знайомі, я за два рази їм віддала.

Коли позичали гроші?

- Останній раз торік, у жовтні. Потрапила в лікарню з каменем у нирках. Треба дробить. У Київському госпіталі операція коштувала 1200 гривень, плюс 200 за ліжкомісце. Гроші позичили в брата куми, бо чоловік три місяці не працював, і заощаджень не було ніяких. У мене ніхто не позичає. Навіть не знаю, чому.

Коли останнього разу міняли валюту?

- Здається, позаторік. Чоловік дачу будував, із ним розрахувалися доларами. Сама ж ніколи валюти не купувала, не доводилося.

Відкладаєте щось?

- Не получається зараз, бо треба одягтися. Раніше по сотні ховала, але більше 500 гривень заощаджень не було. Із собою завжди ношу сотню-півтори.

Якби вам дали 10 тисяч доларів, на що витратили би?

- У-у-у, який дріб'язок. Просто пішла б у дорогий бутік і одяглася. Хочеться гарні ботфорди, високі. Ще пальто й вечірню сукню, щоб могла сходити в гості.

Якщо 50 тисяч?

- Купила би двом старшим синам по машині. Гарній, можливо, навіть Toyota Camry.

А мільйон?

- Я порозкошувала би: кинула б роботу. Дітей до себе переманила б у величезний будинок, щоб усім місце було. Поїхала б у Європу й на Мертве море. Думаю, спину свою там підлікувала б.

Крали колись гроші?

- Раз. Злямзила в колишнього п'ять гривень на маршрутку. Якось так завошкалась, що в гаманці пусто. Витягла - і стало так неприємно та гидко, що пішла й помила руки. Мене аж трясло.

Даєте милостиню?

- Обов'язково. Ніколи не пройду повз бабусь, дітей. На ринку в нас ходять, співають.  Даю то гривню, то дві. У церкву ходжу, то як можу, жертвую п'ятірку.

 

Раїса КЛИШТА, 52 роки.

Живе в селі Стовп'яги Переяслав-Хмельницького району на Київщині. Другий рік працює продавцем у магазині солодощів у райцентрі.

Народилася на Уралі. В Україну переїхала 1984 року, коли вийшла заміж. Має трьох синів, двоє з них мешкають із нею. Двічі розлучена. У хаті живе також колишній чоловік Віктор

 

Сейчас вы читаете новость «"Раз злямзила в колишнього п'ять гривень на маршрутку"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі