четверг, 25 марта 2010 20:13

П"ять журналістських вигадок, у які повірили

 

1. 13 березня у вечірньому випуску новин грузинської телекомпанії Imedi повідомили про вторгнення російських військ у Грузію. На початку передачі попередили: йдеться про можливий сценарій подій. Змонтували сюжети про наступ російських танків, бомбардування грузинських портів і летовищ. Згодом повідомили: президента Михаїла Саакашвілі вбито, у Грузії створено народний уряд на чолі з Ніно Бурджанадзе. Використали виступ президента Дмитра Медведєва 2008 року, у якому той запевняв, що Росія не нападала на Грузію.

Передача тривала півгодини. Дехто дивився випуск із середини, тому новину сприйняв як справжню. У країні почалася паніка. Через величезну кількість дзвінків вийшли з ладу місцеві мобільні мережі. На бензоколонках Тбілісі вишикувалися черги охочих виїхати з міста. Кількох людей госпіталізували із серцевими нападами.

Михаїл Саакашвілі назвав сюжет "неприємним, але максимально наближеним до реальності". Лідер опозиції Ніно Бурджанадзе готує проти телекомпанії судовий позов.

2. У листопаді 2008 року об"єднання антиглобалістів The Yes Men розповсюдило в кількох американських містах понад мільйон примірників фальшованого випуску газети The New York Times. Номер датували 4 липня 2009-го - Днем незалежності США. Передовиця мала заголовок "Війна в Іраку закінчилася". В інших статтях ішлося про економічні реформи, нову систему охорони здоров"я, обмеження зарплатні для менеджерів найвищої ланки. Один із матеріалів містив зізнання Джорджа Буша у злочинах проти американців. Повідомляли, що невдовзі його судитимуть. Дрібним шрифтом зазначили: "Це новини, які ми хотіли би надрукувати". Примірники роздавали безкоштовно. Читачі телефонували знайомим прямо з вулиці, щоб повідомити - війна в Іраку скінчилася. Кількість переглядів сайта The New York Times збільшилася в рази. Працівники газети назвали фальшований випуск компліментом виданню.

3. 13 грудня 2006 року бельгійський державний телеканал RTBF повідомив, що Фландрія оголосила незалежність і Бельгія розкололася. У сюжеті передавали: король Альберт ІІ із родиною виїхав із країни, у Брюсселі й інших містах тривають багатотисячні мітинги. Фламандцям видаватимуть нові паспорти, мінятимуть автомобільні знаки. Показали поліцейського, якому віддали наказ охороняти фламандсько-бельгійський кордон. Він каже на камеру: "Чорт забирай!". Почалася паніка, хоч на екрані показували рухомий рядок "це вигадка". У студію телефонували сотні людей, сайт телеканалу на кілька годин вийшов із ладу. Противники відокремлення Фландрії вийшли на мітинги в Антверпені й Брюсселі. Наступного дня RTBF провів опитування і з"ясував: 89% телеглядачів повірили сюжету. Журналісти пояснили, що хотіли побачити ставлення людей до бажання Фландрії відокремитися.

4. 8 млн британських телеглядачів 1 квітня 1957-го подивились 3-хвилинний репортаж BBC про родину зі Швейцарії, яка вирощує спагеті на деревах. У сюжеті йшлося про буцімто традиційний швейцарський фестиваль врожаю локшини. Розповіли й про шкідників, які не дають їй нормально рости. Після ефіру було чимало дзвінків із запитанням, як виростити власне дерево спагеті. Людям радили опустити одну локшину в банку із томатним соусом і чекати.

Радили опустити локшину в банку з томатним соусом

Сюжет вигадав Чарльз де Жегер, оператор BBC. Його шкільний учитель казав учням: ви такі дурні, що повірите й у спагеті, які ростуть на деревах.

5. 30 жовтня 1938 року американська телерадіокомпанія CBS транслювала радіопостановку "Війна світів" за мотивами однойменного роману Герберта Велса. Під час годинної передачі, яку не перервали на рекламу, повідомляли про висадку марсіан у штаті Нью-Джерсі, бої між американськими військами та прибульцями. Після передачі люди пакували речі й виїжджали з міст. А 1941 року через це американці з недовірою сприйняли повідомлення про напад японців на військову базу Перл Харбор.

Сейчас вы читаете новость «П"ять журналістських вигадок, у які повірили». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі