пятница, 12 февраля 2010 17:38

Мовою бо рахували лише до трьох

 

На Андаманських островах в Індійському океані 26 січня померла 85-річна Боа. Вона була останнім носієм мови бо, яка існувала 70 тисяч років. Місцеві антропологи кажуть, що раніше на бо можна було рахувати лише до трьох. Решту числівників у ХХ ст. запозичили з гінді. У санскриті, який розвивався паралельно з мовою бо в сусідній Індії, є слова для позначення чисел до 10 у 50-му ступені.

Деяким народам світу для обчислення вистачає і двох слів. У мові народу піраха, який живе у Бразилії, узагалі нема числівників. Піраха послуговуються лише словами, які означають "декілька" - це від одного до п"яти та "багато" - більш ніж п"ять.

Мовою багатьох папуасів Нової Гвінеї один - "урапун", два - "окоза". Число три звучить "окоза-урапун", чотири - "окоза-окоза", шість - "окоза-окоза-окоза".


У нівхів, які живуть на острові Сахаліні та в низовині ріки Амур, числівники залежать від форми предметів, які лічать. Одному українському "два" в них відповідають близько 30 різноманітних слів. Є окремі числівники для лічби дрібних круглих предметів, тонких пласких речей, засобів пересування, живих істот і навіть для позначення товщини сала ведмедів та тюленів.


Давні шумери рахували дванадцятками - від кількості суглобів на пальцях однієї руки без великого пальця. Звучали числівники так: "бе" - один, "бе-бе" - два, "пеш" - три, "пеш-бе" - чотири. "Пеш-пеш-пеш-пеш" означало, що всі суглоби пораховано. Із цієї системи постав принцип поділу цілого на 12: кількість місяців у році, кількість годин у половині доби, яка умовно ділиться на день і ніч.


У французькій мові збереглася кельтська традиція рахувати десятками і двадцятками - за кількістю пальців на руках і ногах. Числівник 80 - quatre-vingt - дослівно означає "чотири двадцятки", 90 - "quatre-vingt-dix" - "чотири двадцятки і 10".


У східних слов"ян за часів Київської Русі число "чотиридесят" поступово замінило слово "сорок". Так називали мішок, у який поміщалися чотири десятки шкурок соболя - саме стільки потрібно, щоб пошити одну порядну шубу. Данину князі приймали мішками-сороками. А саме слово пішло від дієслова "съректи", тобто "домовитися".

Сейчас вы читаете новость «Мовою бо рахували лише до трьох». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі