четверг, 14 октября 2010 13:27

Коли відбудуться наступні парламентські та президентські вибори?

8 жовтня Віктор Янукович заявив: хоче, щоб наступні вибори президента і парламенту відбулися в один рік, із можливою проміжком у шість місяців. Згідно з відновленою Конституцією 1996-го, вибори глави держави припадають на 2015-й. Аби припасувати до цієї дати парламентські, треба змінити низку законів про вибори і продовжити термін повноважень нинішньої Верховної Ради.


Сергій ТАРАН, 40 років, голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій:


Березень 2011

Чергові вибори до парламенту відбулися 2006 року, отже, це логічна дата для нових виборів. Вона була б дуже вигідною опозиції, бо в суспільстві наростає роздратування новою владою. До того ж, вибори зняли б проблему "тушок". Адже нинішній парламент не відповідає волевиявленню виборців - люди голосували за депутатів, які представляли одну політичну силу, а вони перейшли до іншої.

З моральної точки зору, правильно було б удосконалити Конституцію й оголосити цього ж року й президентські вибори - ширші повноваження Янукович отримав не рішенням парламенту чи виборців. Після цього не виникало б запитань щодо легітимності тих чи інших людей при владі. Але на таке навряд чи хтось піде.

ВИНОС:

Із моральної точки зору, правильно було б оголосити й президентські вибори


Жовтень 2012

2007 року були позачергові парламентські вибори - нові можна проводити відштовхуючись від цієї дати. Влада, у такому випадку, могла б трохи зняти негатив, що накопичиться за перший рік її правління. Також цим можна було б "розрахуватися" з перебіжчиками, які 2011-го у Верховній Раді проголосували б за перенесення дати виборів і утрималися б у парламенті ще на рік.

Вибори після Євро-2012 було б вигідними й для опозиції. До України відкриється справжнє паломництво іноземних журналістів. Їх цікавитимуть не лише стадіони, а й ситуація з порушенням прав громадян, свободою слова.


Осінь 2014

Очевидно, Янукович тримає в голові цю дату для проведення парламентських виборів. На неї й натякав. По суті, це і прихований, і публічний хабар депутатам у вигляді продовження їхніх повноважень у тому разі, якщо підтримають ініційовані ним конституційні зміни. Доведеться протягнути пакет конституційних голосувань у Верховній Раді й трьома сотнями голосів затвердити його - тоді дата буде формально виправданою. Якщо ж спробують зробити це, вносячи зміни до закону про вибори або указом президента - що теж можливо - виглядатимуть смішно.


Лютий-березень 2015

Згідно з відновленою Конституцією 1996-го, вибори нового президента припадають саме на цей термін. Є думка, що Янукович наслідує російську модель управління, а там вибори президента відбуваються через півроку після виборів до Держдуми. Але ж Янукович не має такої підтримки по всій країні - російська схема за таких умов працювати на може.


Дострокові вибори

Якщо Янукович перестане контролювати парламент, то може оголосити дострокові вибори. Можливо, повернеться до напівмажоритарної - напівпропорційної системи, а то й до повністю мажоритарної. За нинішніх правил гри, він не зможе гарантувати собі більшість у Верховній Раді. Втратити над нею контроль можна буде, розсварившись із колегами по Партії регіонів. Якщо, наприклад, призначить уряд, виходячи винятково з власних інтересів, а не Ахметова, Клюєва чи старих "регіоналів" - Азарова, Рибака. Для олігархів, які зараз контролюють голоси в парламенті, найстрашніші два режими - відкритої демократії та авторитарний. Україна має шанс опинитися в ситуації тотальної консолідації влади. Отже, декому, можливо, доведеться переглянути свої симпатії.

ВИНОС

Для олігархів, які зараз контролюють голоси в парламенті, найстрашніші два режими - відкритої демократії та авторитарний


Суспільство

Бунту не буде. Мирні революції переважно відбуваються під час президентських виборів. До парламентських опозиції важко мобілізуватися - дуже багато конкуруючих сил, значно складніше донести до людей основне повідомлення. Для цього потрібні ще й зовнішні приводи - яка-небудь резонансна справа. Свого часу вбивство Ґонґадзе стало репетицією помаранчевої революції.

Людям пояснюватимуть відстрочку виборів звично: потрібна стабільність, набридли вибори, все це забирає гроші - взагалі, мовляв, народ втомився від демократії. Крім того, когось найбільш одіозного відправлять у відставку.


Опозиція

Близько 45 відсотків українських виборців розчаровані всіма політиками. Потужна опозиція може виникнути за таких умов: люди втомляться від влади і відчують ностальгію за попередньою - з образом Тимошенко пов'язано багато економічних проблем, українці мають це трохи забути. Також визріють нові опозиціонери, і отримають потужну фінансову підтримку. Скоріше за все, вона надійде від людей, яких усунуть від влади.

До 2015 року взагалі зміниться уявлення про те, хто опозиція, а хто - влада. У політику прийде інше покоління. Як 2004-2005-го "червоних директорів" змінили популісти - і змінилася Україна, так само поступово приходитимуть люди з набагато чіткішим європейський вибором, глобалізованіші, політично менш емоційні. Для них гостро не стоятиме вибір Європа-Росія, НАТО-анти-НАТО, вони будуть менш зациклені на ідеологіях.

Політикам із серйозними амбіціями не треба добиватися прихильності всіх виборців. Достатньо захопити 10 відсотків інтелектуальної еліти. 2015-го рішення прийматимуть саме вони. Але політичної сили, яка могла б завоювати їхні симпатії, в Україні поки що немає.

Сейчас вы читаете новость «Коли відбудуться наступні парламентські та президентські вибори?». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі