пятница, 13 апреля 2012 11:21
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Депутати влаштували спектакль для європейців

Верховна Рада ухвалила у середу постанову про виконання резонансної резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи "Функціонування демократичних інституцій в Україні", за яку та проголосувала 26 січня. Резолюція передбачає застосування до України санкцій в разі, якщо Київ не дослухається до висловлених у ній зауважень.

Основною вимогою Страсбурга є припинення кримінального переслідування Тимошенко та Луценка. ПАРЄ рекомендувала змінити статті 364 та 365 Кримінального кодексу, за якими їх засудили, обох звільнити та дозволити їм брати участь у наступних парламентських виборах. Насамперед невиконання Києвом цього пункту може спричинити санкції асамблеї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Справою Тимошенко Україна псує свій імідж - євродепутат

Очевидно, що Янукович не збирається ці рекомендації виконувати. Ухвалена після кількамісячної тяганини постанова Верховної Ради з загальними рекомендаціями уряду - це спектакль для європейців. Зрозуміло, що нинішній український парламент жодної ролі в ухваленні рішень в Україні не грає. І не тільки щодо Тимошенко з Луценком - не депутати вирішують і щодо інших суттєвих вимог ПАРЄ. Це зменшення нинішнього п'ятивідсоткового бар'єру на виборах до Верховної Ради, скасування заборони на утворення виборчих блоків та на участь у виборах засуджених за незначні злочини, покращення ситуації з корупцією, судочинством, реформи прокуратури. Якби українська влада справді мала намір виконувати і вимоги січневої резолюції, і зобов'язання України як члена Ради Європи загалом, то жодних парламентських постанов для цього не знадобилися би.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніхто з українських політиків не мислить хоча б на 8-10 років уперед - Кость Бондаренко

Навряд чи на Банковій не розуміють, що примітивними спектаклями Верховної Ради на позицію європейців не вплинеш. Схоже, Янукович уже змирився з імовірністю санкцій. Це стало б його черговою "перемогою" на європейському напрямку після відмови Євросоюзу підписувати з Україною Угоду про асоціацію. Щоправда, максимальне покарання з боку ПАРЄ – це позбавлення права голосу членів делегації Верховної Ради. Виглядає дрібницею, проте подія дуже рідкісна і всеєвропейський резонанс буде гарантовано.

Питання лише в тому, коли українське питання буде розглянуто асамблеєю. Принаймні, його немає у порядку денному наступних засідань ПАРЄ, що відбудуться в кінці квітня. Так що час у Януковича ніби ще є. Але бажання немає й близько.

Сейчас вы читаете новость «Депутати влаштували спектакль для європейців». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі